Archief

Overschot bij De Groentemeester: 'Enorm veel groenteschotels'

Het gaat goed bij De Groentemeester in Maassluis. Sterker nog, er is sprake van een overschot aan oogst bij de zelfoogsttuin van Remko Boers.

In maart spraken we Boers ook, toen de zelfoogsttuin nog in opbouw was. Het was nog een koude bedoening, maar dat is nu wel anders. "Ja, het groeit allemaal goed. We hebben oogst genoeg", aldus Boers. Hij haalt veel energie uit de afgelopen maanden. "Het is fantastisch om te doen. Niet alleen omdat de gewassen het zo goed doen, maar ook omdat de mensen zo betrokken raken." Die betrokken mensen worden ook wel 'oogstgenoten' genoemd. Zij helpen met het oogsten van de gewassen. "Dat zijn de abonnees van de tuin. Iedere week komen ze hun eigen oogst ophalen. Daarnaast heb ik vrijwilligers die meehelpen in de tuin", vertelt Boers.

Er komt dusdanig veel groente uit de zelfoogsttuin, dat er sprake is van een overschot. Boers kan dit verklaren. "We hebben ervoor gezorgd dat het bij voorbaat al een succes zou zijn, want ik denk dat de grond meer oogstgenoten aankan dan dat ik nu in de tuin heb.", aldus Boers. Er staan dan ook al extra oogstgenoten klaar om aankomend seizoen de boel te versterken.

Tekst gaat verder onder de video.

'Enorm veel groenteschotels'

Een van de huidige oogstgenoten is net bezig met oogsten. Daarnaast is hij ook vrijwiliger om de tuin bij te houden. "Het levert enorm veel groenteschotels op", vertelt hij. "We hebben ook een appgroep waar mensen recepten in uitwisselen. Dus dat maakt het hartstikke leuk om mee bezig te zijn. Volgend jaar ben ik hier absoluut weer te vinden. Het is hartstikke mooi", aldus de oogstgenoot.

Weij

De zelfoogsttuin is onderdeel van een groter project: 'Weij'. Daarbij horen ook een voedselbos en een streekproeverij, maar die moeten nog gerealiseerd worden. "Voor het voedselbos zijn de plannen nu klaar. In het najaar gaan we dat aanplanten", vertelt Boers. De streekproeverij komt op een plek naast de zelfoogsttuin, waar nu een oud gebouw staat. "Dat gaat bijna op de schop, om vervolgens om te bouwen tot de lunch locatie. Tot die tijd staat daar de Weij-bar. Daar is iedereen op zaterdag- en zondagmiddag van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken."

Remko Boers loopt tevreden door zijn zelfoogsttuin. WOS

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis