Archief

GBW suggereert gebiedsverbod voor relschoppers

De fractie van GemeenteBelang Westland wil dat onderzocht wordt of het mogelijk is om een gebiedsverbod op te leggen aan jongeren die bewust de feestweken willen verstoren.

Dat stelt de GBW-fractie naar aanleiding van de rellen die zich aan het einde van de afgelopen feestweek in De Lier hebben voorgedaan.

"De organisaties van de lokale feestweken halen alles uit de kast om gezellige feesten en vooral veilige feesten te organiseren, maar de komst van relschoppers (dikwijls van buitenaf) kan een organisatiecomité niet tegen houden", aldus de partij. De rellen mogen naar de opvatting van GBW dan ook géén consequenties hebben voor de dorpsfeesten van de zomer in 2024. "Dus zeker geen aangescherpte, laat staan nieuwe, regels voor de organisatiecomités van de zomerfeesten en -evenementen."

GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer is van mening dat er kei- en keihard moet worden opgetreden tegen de relschoppers; vooral als er ook nog eens hulpverleners worden aangevallen. Keizer wil daarom in een overleg met de burgemeester en andere fracties kijken welke mogelijkheden bestaan of gemaakt kunnen worden om deze relschoppers (voor zover ze bekend en/of aangehouden zijn) te weren van de feestweken.

Reeks vragen van LPF

De fractie van LPF Westland heeft woensdag schriftelijke vragen ingediend bij het college van B en W. "Is het bij het college bekend of de politie de overlastgevende groepen in beeld heeft?", is de eerste vraag. "Zo ja, geeft de burgemeester opdracht aan de politie deze groepen te monitoren tijdens de feestweek in Naaldwijk?"
En "Klopt het dat het hier gaat om jongeren die vaak niet uit de kern of zelfs uit Westland komen?"

De LPF wil weten wat de politie gaat doen aan het 'georganiseerde' geweld tegen burgers. "Zo is onze fractie benaderd door ouders van een kind van 12 jaar die op de kermis was en uit het niets werd omsingeld door een groep van circa 15 jongeren die hem mishandelden en daarbij zijn beugel doormidden sloegen."
"Zijn er jongerenwerkers aanwezig zijn tijdens de feestweken, die bekend zijn met de overlastgevers en spreken zij deze overlastgevers ook aan op hun gedrag?"

De fractie kijkt ook vooruit. "Deelt het college onze mening dat er tijdens de feestweken meer georganiseerd moet worden voor de jeugd van circa 12 tot en met 18 jaar?" En: "Is de burgemeester het met ons eens dat dit een vraagstuk is van openbare orde en veiligheid en dat de oplossing niet zo kan/mag zijn dat de organiserende comités strengere eisen krijgen met bv. meer inzet van beveiliging etc.?"