Archief
Starrphoto

Naaldwijkse gymnasten bij World Gymnaestrada: 'In 2027 ben ik er weer bij'

Gymnastiekvereniging DOS Naaldwijk deed vorige week mee aan de World Gymnaestrada in Amsterdam. In diverse demonstraties lieten de gymnasten zien wat ze in huis hebben.

De World Gymnaestrada is een van de grootste internationale gymnastiekevenementen ter wereld en vindt eens in de vier jaar plaats. Dit jaar werd in Amsterdam alweer de zeventiende editie gehouden. Er kwamen bijna 19.000 deelnemers uit zestig landen op af.

"We hebben echt een superleuke week gehad", zegt Roëlle Kuijvenhoven, die bij DOS medeverantwoordelijk was voor de choreografie. Bijzonder aan het evenement is dat er geen competitief element aan zit. "Het gaat echt om de demonstraties en dat maakt de sfeer zo leuk. We zijn niet met competitie bezig. Iedereen komt met hetzelfde doel: om heel veel gave demo's te kijken. En dat is zeker gelukt."

DOS liet zich twee keer zien. "Wij hebben als vereniging meegedaan aan de nationale avond van Nederland. En binnen die nationale avond zijn verschillende demonstraties gegeven me dans, turnen en acro. Wij hebben aan alle disciplines een kleine bijdrage kunnen leveren", zegt Kuijvenhoven. "Verder hebben wij de grote groepsdemonstratie gedaan. Dat is een demonstratie op een groot voetbalveld in het Olympisch Stadion. Daar hebben wij met 240 deelnemers een mooie demo laten zien."

Maar wat heeft de deelname nu voor DOS opgeleverd? "Een heel goed groepsgevoel en een ervaring. Als je naar de World Gymnaestrada gaat, krijg je ook een World Gymnaestrada-gevoel. Dat is iets dat je niet kunt uitleggen, maar moet ervaren."

In 2027 is de volgende editie van de World Gymnaestrada, dan in Lissabon. Kuijvenhoven verwacht dat zij er dan opnieuw bij is. De voorbereidingen daarvoor worden later getroffen. "Nu hebben we nog even lekker vakantie. In het volgende seizoen hebben we een uitvoering. Dus in het jaar daarna gaan we beginnen met het bedenken van een choreografie voor de World Gymnaestrada 2027."

Wie video's wil zien van de World Gymnaestrada, kan terecht op YouTube.

Beluister het hele gesprek met Roëlle Kuijvenhoven: