Archief
Starrphoto

DOS Naaldwijk doet mee aan World Gymnaestrada: 'Vier jaar voor getraind'

Over een paar dagen begint in Amsterdam een van de grootste internationale gymnastiekevenementen van de wereld: de World Gymnaestrada. Uit onze regio is ook DOS Naaldwijk van de partij. "Er hangt een bepaalde sfeer, waardoor iedereen enthousiast is."

De World Gymnaestrada werd in 1953 voor het eerst gehouden. Sindsdien is er elke vier jaar een nieuwe editie, steeds in een ander land. Dit jaar is Nederland dus aan de beurt. Van zondag 30 juli tot en met zaterdag 5 augustus vindt de 17de editie van dit mondiale evenement plaats in Amsterdam verdeeld over drie locaties: RAI Amsterdam, Olympisch Stadion en het Vondelpark. Er worden bijna 19.000 deelnemers verwacht uit 60 landen.

Binnen de gymnastiekwereld is de World Gymnaestrada een uniek en toonaangevend evenement, weet Margreet Kuyvenhoven van DOS Naaldwijk. "Het is vooral het niet-competitieve deel waardoor iedereen daar naartoe komt om een heel mooie show te laten zien." Gymnasten laten de hele week allerlei demonstraties zien. "Het niveau daarin verschilt: van recreatief tot topsportniveau. De hele week hangt er een bepaalde sfeer, waardoor iedereen enthousiast is", zegt Kuyvenhoven.

Shows van anderhalf uur

Kuyvenhoven kijkt erg uit naar het evenement: "Heel veel verenigingen trainen hier vier jaar voor. De demonstraties kunnen verschillen in tijdsduur: van een kwartier tot een show van anderhalf uur, waarin je je als land presenteert."

Namens DOS Naaldwijk doen 37 gymnasten mee. "Onze vereniging heeft vier verschillende disciplines: turnen, acro, rhönrad en dans. Binnen de World Gymnaestrada worden al deze disciplines getoond", weet Kuyvenhoven. "Vanuit Nederland hebben we een aantal optredens waarin deze facetten terugkomen. Als DOS hebben we gekozen om aan twee mee te doen. Vier jaar geleden zijn we begonnen met de eerste lijnen uitzetten en gaan trainen."

Beluister het hele gesprek met Margreet Kuyvenhoven:

Olympisch stadion

DOS doet onder meer mee aan de grote groepsdemonstratie in het Olympisch stadion. "Die wordt uitgevoerd door ongeveer 200 mensen van verschillende leeftijden. Op diverse liedjes hebben we een oefening in elkaar gezet, waarbij alle facetten worden getoond. Iedereen is de hele tijd zoveel mogelijk bezig, de demonstratie duurt 25 minuten."

Het eerste optreden van DOS Naaldwijk is op dinsdag.

OKK

Uit onze regio is niet alleen DOS Naaldwijk aanwezig, er zijn ook drie deelnemers van OKK uit 's-Gravenzande. "Die doen mee aan de optredens waar wij ook aan meedoen", weet Kuyvenhoven. "Verder zijn er nog wel een aantal oud-Westlanders die ondertussen zijn verhuisd en bij andere clubs zijn aangesloten."