Archief
Jelle Helmig

Orkaan komt op Jamboree met Westlandse deelnemers af: 'Vertrouwen in de organisatie'

De Westlandse scouts Jelle Helmig en Bram Berg (beiden 15 jaar) hadden al een uitdaging met de hitte op de Wereldjamboree in Zuid-Korea. Maar nu komt er ook nog een orkaan op het land af. De tienduizenden scouts die aanwezig zijn, moeten het kamp verlaten.

Zondag spraken we nog met Jelle Helmig. Hij liet weten wel last te hebben van de hitte daar, waardoor eerder die week al tientallen deelnemers onwel raakten. Toch konden ze met wat aanpassingen in het programma doorgaan. Maar nu is er ook nog eens een orkaan in aantocht die roet in het eten gooit. De deelnemers vertrekken dinsdag daarom van het kampeerterrein in het zuidwesten van het land naar de hoofdstad Seoul. Daar zal een alternatief programma gevolgd worden en de scouts zullen daar in hotels ondergebracht worden.

Thuisfront

De moeder van de Poeldijkse Bram Berg volgt het nieuws op de voet. "Wij als ouders hebben alle vertrouwen in de organisatie", zegt ze tegen de WOS. "De kinderen lijken nergens last van te hebben en vermaken zich prima." De organisatie van de Jamboree houdt volgens haar de ouders goed op de hoogte. "De communicatie is echt heel goed. Wij krijgen als ouders eerst bericht voordat er nieuws op de website wordt gezet. Ik geloof niet dat iemand zich zorgen maakt", zo vertelt ze.

Klaas van Leeuwen uit Midden-Delfland meldt aan de WOS dat ook zijn kleinkinderen in Zuid-Korea zijn. "Er zijn meerdere scouts uit Midden-Delfland bij de Jamboree, waaronder mijn kleinkinderen Geert en Marieke Mostert uit Schipluiden", vertelt van Leeuwen. "Wij volgen de repatriëring van onze kleinkinderen naar Seoul."

Wereldjamboree

De Wereldjamboree wordt in Zuid-Korea gehouden. Het is een evenement waar scouts van over de hele wereld aan meedoen. "Het evenement is vooral bedoeld om andere culturen te leren kennen", zo vertelde Jelle Helmig zondag. De twee Poeldijkers zijn volgens Helmig de enige Westlandse deelnemers. De Jamboree wordt eens in de vier jaar georganiseerd.