Archief
Jelle Helmig

Westlanders op Jamboree in Zuid-Korea: 'Last van de hitte, maar heel gezellig'

In Zuid-Korea wordt deze week de Wereldjamboree georganiseerd. Een evenement waar scouts van over de hele wereld aan meedoen. Zo ook de Poeldijkers Jelle Helmig en Bram Berg (beiden 15 jaar).

Het evenement is deze week wereldwijd veel in het nieuws. Door de hitte in Zuid-Korea werden meerdere deelnemers onwel en moesten daardoor naar het ziekenhuis. In totaal zijn er 43.000 scouts aanwezig, onder wie zo'n tweeduizend Nederlanders.

'Last van de hitte'

Met de Poeldijkers gaat het goed, al laat Jelle Helmig aan de WOS weten dat ze wel last hebben van de hitte. "Maar zolang we goed blijven drinken en zoveel mogelijk uit de zon blijven gaat het goed", aldus Helmig. Ze maakten de afgelopen dagen wel veel mee van de onrust op het evenement. "Er rijden veel ambulances op het terrein om mensen naar het ziekenhuis te vervoeren", vertelt Helmig.

De jongens zitten al jaren bij de scouting en de Jamboree leek hen gaaf om aan mee te doen. Het evenement is vooral bedoeld om andere culturen te leren kennen. Het wordt eens per vier jaar georganiseerd en helaas is dit de enige editie waar Helmig en Berg aan mee mogen doen. "Het evenement is voor mensen tussen de 14 en 18 jaar", vertelt Helmig. "En je kan maar één keer mee als deelnemer."

'Veel verbeteringen'

De twee Poeldijkers zijn volgens Helmig de enige Westlandse deelnemers. Op 18 augustus keren ze weer terug naar de glazen stad. De resterende tijd in Zuid-Korea zien ze met vertrouwen tegemoet. "Een paar dagen geleden werden alle activiteiten afgelast door de hitte. Maar er zijn inmiddels veel verbeteringen uitgevoerd door de organisatie. Zo zijn er veel schaduwplekken gecreëerd en het leger deelt flesjes water uit."

Ondanks dat dit de enige editie is waar Helmig aan mee mag doen, hoopt hij toch dat hij er over vier jaar weer bij is. "Maar dan als leiding, want ondanks de hitte is het heel gezellig."