Archief

Hans Deijl had unieke vondst op het strand: 'Soms heb je mazzel'

Strandjutter Hans Deijl deed in tien jaar tijd al vele bijzondere vondsten op het strand van Hoek van Holland. Onlangs kwam hij zelfs een schedel van een neanderthaler tegen.

Deze donderdag hebben we om 06.00 uur, vlak voor zonsopkomst, met Deijl afgesproken. Maar dan heeft hij zijn eerste rondjes op het strand al gelopen. De strandjutter wil namelijk graag als eerste het strand afspeuren naar spullen. "Het is mooi dat je dan het strand helemaal voor jezelf hebt. Je bent één met de natuur", vertelt de zeer enthousiaste jutter. Toen hij tien jaar geleden begon met dagelijkse wandelingen op het strand, kwam hij interessante spullen tegen. "Op een gegeven moment wordt het een soort verzameling en ga je er ook geïnteresseerd in raken. Je gaat eens kijken naar de oorsprong van iets wat je hebt gevonden", aldus Deijl.

Tekst gaat verder onder de video.

Schatkamer

De spullen die Deijl in die jaren verzameld heeft, liggen opgeslagen in een schatkamer in zijn huis. Daar ligt bijvoorbeeld een melkkies van een babymammoet. Die vond Deijl in 2021. "De belangrijkste vondst die ik ooit heb gedaan", vertelt hij. Maar ook liggen er schelpen, speelgoed en vele andere voorwerpen in zijn mini-museum.

Eerder dit jaar deed de jutter nóg een bijzondere vondst: een schedel van een neanderthaler. Deijl stuurde een foto naar het Rijksmuseum voor Oudheden. "Daar kreeg ik binnen een minuut bericht van dat dit een geweldige vondst was", vertelt Deijl. Maar ook het Leids Universitair Medisch Centrum boog zich over de vondst. De schedel is nu dan ook onderdeel van een groot internationaal onderzoek over het Doggerland. Dat is het gebied tussen Engeland en Nederland, waar vroeger nog geen zee was. Dat de schedel daar nu onderdeel van is, maakt Deijl trots.

Hans Deijl laat foto's van de gevonden schedel zien.

'Soms heb je mazzel'

En dus zal Deijl ook aankomende ochtend weer op het strand te vinden zijn. Het geeft hem veel energie om op deze manier de dag te beginnen. "Soms heb je mazzel, soms heb je geen mazzel. Het is net wat de zee geeft. Misschien zegt de zee: 'Hé, daar komt die aardige gozer weer, laat ik eens wat geven."

Hans Deijl zoekt het strand af.