Archief
Ode aan Midden-Delfland

Parasols kleuren 'boulevard' Midden-Delfland

Fietsers en wandelaars tussen de A20 bij Maasland en de Vlaardingse Broekpolder is het de afgelopen tijd ongetwijfeld opgevallen: in het landschap staan sinds kort meerdere kleurrijke parasols.

De parasols zijn gemaakt door de Schipluidense kunstenaar Marcel Koeleman, die hulp kreeg van leerlingen van basisscholen uit Midden-Delfland. "Het verzoek kwam bij Arti Delflandiae vandaan. Flip van der Eijk vroeg mij: 'Denk eens na over een verbinding tussen stad en platteland'. Zo is eigenlijk de Boulevard Midden-Delfland ontstaan", vertelt Koeleman in het WOS-radioprogramma De WOS van 4 tot 6.

De boulevard is bekend van het strand. "Die verbindt twee heel verschillende landschappen: de zee en de duinen", aldus Koeleman. Maar Midden-Delfland heeft volgens de kunstenaar ook een soort boulevard: die tussen het platteland en de stad.

Verbinding

"Het idee is dat het geen kwaad kan om stad en platteland goed verbonden met elkaar te laten zijn", vervolgt Koeleman zijn verhaal. Hij verwijst ook naar de actualiteit. "IN het publieke debat van de laatste tijd lijken stad en platteland elkaar niet te begrijpen. Al gaat dit project daar niet over."

"Maar de verbinding is van belang, omdat ze elkaar hard nodig hebben. Het platteland levert inmiddels voor de steden ten zuiden van Midden-Delfland enorm veel ontspanning en recreatieruimte op, maar ook lokale producten worden in Midden-Delfland gemaakt en door stedelingen gekocht. En andersom gaan jongeren vanuit Midden-Delfland regelmatig naar de stad om daar inkopen te doen en vertier te zoeken."

Ode aan Midden-Delfland

Overtoom

"Die twee dingen heb ik gecombineerd door de boulevard te markeren met parasols. Die zijn opgebouwd uit materiaal vanuit het platteland (wilgentenen) en in combinatie met allemaal gekleurde linten, die staan voor de frivoliteit van en vertier in de stad", zegt Koeleman. De parasols zijn geïnspireerd op de overtoom, of windas. Die werd vroeger ingezet om bootjes over te zetten vanuit de lager gelegen polder het hoger gelegen boezemwater (en vice versa). "Het is bij uitstek iets dat kan verbinden. Die dingen worden aangedreven door grote wielen, ongeveer net zo groot als de parasols."

Fietstocht

De 'boulevard' is georganiseerd in het kader van Ode aan Midden-Delfland. Hierin worden diverse projecten samengebracht die de kwaliteit van Midden-Delfland belichten. Op de website van Ode aan Midden-Delfland is ook meer informatie te vinden over Boulevard Midden-Delfland.

Daarnaast is er een fietstocht uitgezet langs de vijf locaties waar de parasols te vinden zijn. De route is 15 kilometer lang en kan uiteraard ook te voet worden afgelegd. "Op de locaties is ook een informatiebord met QR-code. Die kunnen mensen scannen voor meer informatie."

De parasols zijn nog zeker tot en met Open Monumentendag in september te bezichtigen.