Archief
District 8

District 8

Hoe is het met Jaap de dakklimmer? 'Last gehad van nachtmerries'

Kaarten, brieven, telefoontjes. Jaap van der Zwaan uit Naaldwijk werd overspoeld met reacties, nadat hij drie maanden geleden bijna van het dak van zijn woning viel.

De Westlander is de schrik zelf nog nauwelijks te boven. "Elke dag als ik door de poort van mijn tuin kom, kijk ik direct naar dat dak", zucht hij. "En dan denk ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn?"
Dat was ook de vraag die sommige briefschrijvers hem stelden: "Waarom klimt een 83-jarige man op een dak?" De Westlander glimlacht. "Omdat ik het altijd gedaan heb", vertelt hij. "Vroeger liep ik zelfs over de nok heen, ik was nergens bang voor. Tot mijn 80ste heb ik het gedaan."

Daarom besluit de Naaldwijker in mei ook zijn dak op te klimmen, om daar een vogelpin in zijn afzuigkap te stoppen. "Er zat namelijk een kraaiennest", vertelde hij eerder aan Omroep West. Maar deze keer gaat het gruwelijk mis. Via het dakraam laat de Westlander zich op het dak glijden, maar het lukt hem vervolgens niet meer om terug te komen. "Minutenlang hing ik daar, vrezend voor mijn leven."

Tekst gaat verder onder de video.

'Zes weken niet kunnen lopen'

Uiteindelijk weten de politie en brandweer hem met een hoogwerker veilig naar beneden te krijgen. Toch heeft het incident zijn sporen nagelaten. "Ik wandelde altijd veel, maar ik heb zes weken niet kunnen lopen. Ik heb zo over die pannen liggen glijden, het bloed stond tot in mijn schoenen", aldus de Westlander Ook mentaal heeft Jaap van der Zwaan een klap gehad. "In het begin lag ik wakker, mijn slaapkamer ligt ook onder dat dakraam. Dan dacht ik: wat nou als ik toch gevallen was? Ook schrok ik wakker van nachtmerries."

Inmiddels gaat het iets beter. "De vele reacties hebben enorm veel steun gegeven. Dat ik zelfs van onbekende mensen aan de andere kant van het land brieven kreeg, heeft veel voor me betekend. En de bakker en de postbode vragen nog steeds hoe het met me gaat."

'Nooit meer het dak op'

Toch is het avontuur niet helemaal voor niks geweest. "De kraaien zijn nooit meer teruggekomen", lacht Jaap, "Dat heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen." Mochten ze toch weer terugkomen, dan weet Jaap in elk geval één ding zeker: "Ik heb voortaan een jonge knul die voor me het dak op gaat. Nooit meer, ik ga echt nooit meer dat dak op."