Archief

Westlanders op Rhodos: 'De locals zijn in rep en roer'

Rhodos wordt geteisterd door bosbranden. Veel Nederlanders vieren momenteel vakantie op het Griekse eiland, onder wie ook Naaldwijker Luuk Mouthaan en zijn vrienden.

De vriendengroep verblijft in het noorden, bij de hoofdstad. De bosbranden concentreren zich juist op het zuidelijke gedeelte van het eiland. Mouthaan heeft in die zin dus weinig last van de situatie. "De temperatuur is met 35 graden aangenaam", begint hij in gesprek met De WOS van 4 tot 6. "Maar je merkt wel dat de mensen hier gespannen zijn. De locals zijn in rep en roer. Hun eiland brandt af."

Toeristen die in het zuiden verblijven, moesten de afgelopen dagen worden geëvacueerd naar andere delen van het eiland, voordat ze konden terugvliegen naar hun thuisland. "Die worden opgevangen in hotels in het noorden. Ook bij ons. In de lobby van het hotel liggen mensen te slapen op banken en op de grond", ziet de Westlander, die ook nog andere gevolgen van de branden merkt. "Er zijn regelmatig stroomstoringen, of het water loopt opeens niet meer door."

'Sfeer zit er goed in'

Ondanks de situatie op het eiland hebben de vrienden, die zaterdag aankwamen, een goede vakantie. "We krijgen veel berichten van mensen die zich afvragen hoe het met ons gaat. Maar we zijn op vakantie, dus houden de sfeer er goed in. Wij kunnen op zich alles doen, al is het nu wat drukker in het noorden. Maar in principe worden wij niet belemmerd", zegt Mouthaan. "Het is wel lastig, omdat de mensen geëmotioneerd zijn."

Beluister het hele gesprek met Luuk Mouthaan: