Archief
Archief WOS

Archief WOS

Crossverbod Oranjeheuvel niet te handhaven

De gemeente Rotterdam slaagt er in de praktijk niet om het motorcrossen op de Oranjeheuvel in Hoek van Holland tegen te gaan. Dit komt naar voren in de antwoorden van het college van B en W op schriftelijke vragen die door de Partij voor de Dieren waren gesteld.

In die vragen uitte de partij haar zorgen over het veelvuldig en massaal gebruik van het terrein waar op onverharde paden wordt gereden met motorfietsen. De gemeente geeft toe dat het illegaal motorcrossen bekend is. "De motorcrossers waren eerst actief op een bedrijventerrein in Hoek van Holland. Om overlast daar te voorkomen, is het tijdelijk toegestaan gebruik te maken van het Brexit-terrein (bij de Oranjeheuvel). Met het aflopen van de vergunning en de inzet op een ander gebruik van het gebied, is echter gecommuniceerd dat gebruik van het terrein door de crossers niet meer is toegestaan. De politie handhaaft hierop", aldus de gemeente.

Overlast

Tussen 1 juli 2021 en 2 juni 2023 werden er ten minste veertig aan motorcross gerelateerde klachten op de Oranjeheuvel opgesteld. "Helaas is er vaker geconstateerd dan bekeurd", zegt de gemeente in een brief aan de gemeenteraad. "Het aanhouden van de overtreder kan in dit gebied alleen door de motorpolitie, maar die is niet altijd beschikbaar. In sommige gevallen zijn het ook groepen motorcrossers die graag de wedstrijd aangaan met de politie, waardoor het aanhouden ingewikkeld is. De afdeling Verkeershandhaving van de Eenheid Rotterdam is op de hoogte en zet periodiek motoren in om te handhaven als er capaciteit is."
Ook wilde de fractie weten, of de inzet van boa's eventueel iets heeft opgeleverd. Reactie van het college: "Het terrein wordt meegenomen in de surveillance van Toezicht & Handhaving, maar er kan niet gehandhaafd worden gezien het ontbreken van middelen om crossmotoren staande te houden. Dit heeft tot nu toe dan ook niets opgeleverd."

Vogels

Weide- en akkervogels als scholekster, tureluur, grutto of kievit kunnen volgens de Partij voor de Dieren mogelijk geschaad worden in hun voortplanting door het geraas van de motorfietsen, vooral op dagen met mooi weer. De gemeente geeft aan dat niet gemonitord wordt op de gevolgen van het illegaal motorcrossen. "Ecologen hebben recent het gebied bezocht en er zijn goede aantallen veldleeuwerik, graspieper maar ook kievit en tureluurs waargenomen."

Het gebied is een voormalig slibdepot. Het terrein is door de gemeente Rotterdam geschikt bevonden voor een zonnepanelenpark. Er liggen plannen om 20-25 hectare van de totaal 34 hectare, te gebruiken voor zonnepanelen. De plannen worden op dit moment uitgewerkt. De gemeente verwacht dat het park over een jaar zal worden gerealiseerd.