Wateringse molen heeft geld nodig voor renovatie: 'Ingrijpend en prijzig'
De Wateringse molen Windlust draait al lange tijd niet meer. De wieken zijn afgekeurd en daarom moet er een grondige renovatie worden uitgevoerd.
Het zal een gek gezicht zijn tijdens Waterpop, het festival dat dit weekend in het Hofpark plaatsvindt. De molen kijkt immers op dat festival neer, maar in tegenstelling tot andere jaren wordt er niet gedraaid. "Er is metaalmoeheid geconstateerd in de wieken. Ze kunnen dat niet hier ter plekke herstellen. Dat betekent dat het hele staalwerk in de wieken vervangen moet worden. Dat is een best ingrijpende klus en daardoor ook prijzig", vertelt molenaar Bram Wildenberg.
Sinds enkele jaren is Wildenberg actief bij deze molen, als leerling-molenaar weliswaar. "Ik zag op de WOS dat ze molenaars zochten. Toen heb ik een mailtje gestuurd." En zodoende kon Wildenberg aan de slag. Al duurt het even voordat iemand zelfstandig molenaar mag worden. "Je moet er een opleiding bij doen. Dan moet je hier eerst een aantal uren maken, zodat je er ook praktijkkennis bij hebt", vertelt hij. Tot het moment dat hij zich zelfstandig molenaar mag noemen, wordt hij nog begeleid.
Tekst gaat verder onder de video.
Steun
Om de renovatie van de molen te kunnen uitvoeren, is alle steun meer dan welkom volgens Wildenberg. In december werd al bekend dat de provincie Zuid-Holland subsidie geeft om een deel van het werk te bekostigen. "Maar het is lang niet genoeg. We hebben dus meer steun nodig", vertelt de molenaar. Daarom is deze website gelanceerd, waar je een deel van de nieuwe wieken kan sponsoren.
Vervallen
Want de renovatie is volgens Wildenberg heel belangrijk. "Als je een jaar of tien of twintig wacht, is die molen helemaal vervallen", vertelt hij. In 1968 werd de stichting Vrienden van de Wateringse Molen opgericht. "Toen was de molen ook helemaal vervallen. Toen stond alleen de romp nog overeind. De oudere Wateringers zullen zich dat beeld nog wel herinneren." En omdat niemand een herhaling wil van het incident bij de Korenmolen in 's-Gravenzande, waar in 2014 de wieken vanaf vielen, doet Wildenberg de oproep om de Wateringse molen te steunen. "Zodat we weer even vooruit kunnen." Want de meer dan 150 jaar oude molen betekent volgens hem veel voor Wateringen. "Denk je aan Wateringen, denk je aan de molen."