Archief
Archief WOS

Westland heeft 400 veteranen in beeld

Bij de gemeente Westland zijn rond de 400 veteranen bekend. Dat zegt burgemeester Bouke Arends in antwoord op vragen van de raadsfracties van CDA en VVD.

De betrokken fracties maakten zich zorgen over de vraag of de gemeente wel zicht heeft op alle veteranen in de gemeente en of ze wel genoeg aandacht krijgen. "Veteranen, zowel uit dienst als nog actief dienend, kunnen zich inschrijven bij het Veteranen Instituut in Doorn. Dit instituut houdt voor alle gemeenten in Nederland bij welke veteranen er binnen hun grenzen wonen", aldus Arends.

De burgemeester vervolgt: "De gemeente Westland heeft zeer veel waardering voor alle Westlandse veteranen. Dit komt onder andere tot uitdrukking tijdens de jaarlijkse Westlandse veteranenbijeenkomst. Ook legde de gemeente op verschillende plekken in Westland anjerperkjes aan. Door het jaar heen organiseert de gemeente samen met de Stichting Veteranen Westland verschillende activiteiten. De Stichting Veteranen Westland is zeer actief en heeft een eigen clubhuis, waar veteranen elkaar kunnen ontmoeten." Arends is als burgemeester beschermheer van de stichting.

Enquête

De gemeente Westland heeft in het verleden een enquête gehouden onder veteranen om te peilen wat er nog meer voor hen gedaan kan worden. "Hieruit is gebleken dat men de georganiseerde bijeenkomsten en het contact met de Stichting Veteranen Westland, mede als eerstelijns hulpverlener, erg op prijs stelt. Er was geen behoefte aan een aanvullend aanbod", meldt Arends.

Uit verschillende gesprekken met veteranen kwam volgens CDA en VVD ook naar voren dat zij graag willen helpen en om hulp gevraagd willen worden. Dit zou dit bijvoorbeeld kunnen door ondersteuning van de politie of voorlichting voor de klas. Hoe kijkt het college tegen deze voorstellen aan en welke mogelijkheden ziet het college nog meer om de hulp van de veteranen in te roepen?, wilden zij weten.

Arends: "Veteranen worden op dit moment onder andere betrokken bij de jaarlijkse 4 meiherdenkingen in Westland. Diverse veteranen hebben contact met scholen om hun kennis en ervaring te delen met scholieren. De gemeente heeft de stichting recent ook gekoppeld aan Vitis Welzijn, om te onderzoeken of veteranen ook iets voor Vitis Welzijn kunnen betekenen."