Archief
BPD Gebiedsontwikkeling

Natuurvergunning Watergat ingetrokken, blijkt niet nodig

De publicatie door de Omgevingsdienst Haaglanden dat de in 2020 afgegeven natuurvergunning voor het bouwplan Watergat is ingetrokken, betekent niet dat de nieuwbouw langs de Monsterse Rijnweg van de baan is. De ODH laat weten dat een dergelijke vergunning niet (meer) nodig is.

Voor het realiseren van Watergat werd al in 2020 een natuurvergunning verleend. Maar het oorspronkelijke plan werd door ontwikkelaar OBWZ mede op grond van een ingediende zienswijze van de Stichting Duinbehoud aangepas. Er werd in 2021 een nieuw bestemmingsplan in procedure gebracht, dat door een raadsmeerderheid begin vorig jaar werd vastgesteld. Eind vorige week publiceerde de provincie het ODH-besluit dat de in 2020 afgegeven vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming (Wnb) was ingetrokken.

Voor Westland Verstandig (WV) was dat maandag reden om schriftelijke vragen te stellen. De coalitiepartij stemde tijdens de behandeling van het bestemmingsplan tegen vanwege de ligging tegen de duinen, een te beperkte wegenstructuur en het bouwen van alleen maar dure huizen. WV wil weten wat de gevolgen van het intrekken zijn. De partij vraagt zich ook af of het wel zinvol is het plan door te zetten nu er geen provinciale vergunning is.

Desgevraagd laat de ODH aan de WOS weten dat de initiatiefnemer van Watergat (lees OWBZ, red.) na aanpassing van het oorspronkelijke plan nieuwe berekeningen heeft gemaakt. Daaruit is gebleken "dat het project in de gewijzigde vorm geen significant effect meer had op beschermde natuurgebieden. Een natuurvergunning voor dit project was daardoor niet nodig. Het woningbouwproject is in de getoetste vorm niet Wnb-vergunningplichtig", aldus de ODH-woordvoerder.

OWBZ had om die reden gevraagd de natuurvergunning in te trekken en dat is dus gebeurd.