Archief

Georganiseerd door een hechte groep vrijwilligers: Het Zomerspektakel in Maasdijk

Het Zomerspektakel in Maasdijk staat deze week op het programma. Menig Westlander zal hier wel eens een drankje hebben gehaald (en gegooid). Het is een mooie week voor de Maasdijkers en de organisatie.

De organisatie is in handen van stichting Zomerspektakel Maasdijk. "En daarachter hebben wij een heel groot bestand van allerlei vrijwilligers. Dat gaat van kassamedewerkers tot mensen die achter de bar staan", begint Ferry van der Ende van de organisatie. Achter hem zit een groep vrijwilligers aan tafel. "Dit noemen wij de super medewerkers. Die gasten nemen de hele week of zelfs langer vrij om het feest op te bouwen. Daarmee ontbijten wij hier elke ochtend om 08.00 uur voordat we aan de slag gaan. En we sluiten met elkaar de feestdag af met een afterbakkie"

De vrijwilligers vormen volgens Van der Ende een hechte club. "Elk jaar komen er ook nieuwe jongens bij, die worden allemaal opgenomen in de Spektakel-familie. Zo voelt het namelijk, in ieder geval voor mij. Veel vrijwilligers lopen hier al van jongs af aan rond. Sommigen zien elkaar alleen tijdens de Spektakelweek en de rest van het jaar niet. Maar je voelt gewoon dat het dan goed is", vertelt Van der Ende trots.

Weinig reclame

Er wordt nooit echt veel reclame gemaakt voor het Zomerspektakel in Maasdijk. "We maken wel een mooi programmaboekje en die delen we rond in Maasdijk, maar daar blijft het bij", aldus Van der Ende. Het is een bewuste keuze om het allemaal beheersbaar te houden, omdat het Spektakelterrein geen grote massa aan bezoekers kwijt kan. "Dan gaat het doel van het evenement ook voorbij." Andere Westlanders zijn overigens wel gewoon welkom. "Tuurlijk, maar de mensen die het gezellig vinden weten ook gewoon hoe het Spektakelfeest in elkaar zit. Die hebben geen programmaboekje nodig. Ze komen gewoon."

Tekst gaat verder onder de video.

Slotact

Een ander bekend fenomeen op het Zomerspektakel is de slotact op de laatste avond. Niemand weet namelijk wat er dan gaat gebeuren. Maar dát er iets gaat gebeuren, is wel zeker. Zo stond Snollebollekes een aantal edities terug opeens op het podium. En een ander jaar werd het hele veld omgetoverd tot een kerstfeest. Maar als we Van der Ende naar de act van dit jaar vragen, vangen we helaas bot. "Ik moet zeggen dat ik het zelf niet eens weet. Dat zijn ook altijd een paar jongens die dat leuk vinden om te bedenken. Die zijn al maanden bezig om die act voor te bereiden", vertelt Van der Ende.

Buren

Het terrein van het Zomerspektakel ligt direct langs rijtjeshuizen. Ook met de buurtbewoners heeft de organisatie dus te maken. "Het is niet ideaal voor die mensen om een feest in de voortuin te hebben. Voor sommigen wel, die staan gewoon vier dagen en vinden het goed. Maar we begrijpen natuurlijk ook dat we anderen tot last kunnen zijn." Daarom wordt er elk jaar een evaluatie met de buurt gehouden om te kijken of er dingen verbeterd kunnen worden. "Daar komen we elk jaar wel uit. Maar ook dat soort zaken heb je ook keihard nodig om dit te kunnen doen", aldus Van der Ende.

Het Zomerspektakel in Maasdijk duurt nog tot en met zaterdagavond.