Archief
Anniek Enthoven

Anniek Enthoven

Traditiegetrouw huttenbouwen op de Wollebrand: 'Ik had op m'n duim geslagen'

Het is een jarenlange traditie in Westland: huttenbouwen tijdens de zomervakantie. Drie dagen lang wordt er door 450 kinderen getimmerd en gezaagd met als doel de prijs voor de mooiste hut in de wacht te slepen.

"We hadden eerst geen flauw idee wat we moesten doen, maar toen kwam iemand helpen", vertelt een deelneemster. "Nu zijn we met de tweede verdieping bezig." Ze timmert druk aan een hut die sterk doet denken aan de Lierse Domkerk. Tegen de muur plaatst ze een bord met 'Westland Forever' erop. En zo zijn er meer bouwwerken die aansluiten op het thema van dit jaar: Westland.

Ook is er een EHBO aanwezig, want bij huttenbouwen horen vaak ook ongelukjes. "Ik had op m'n duim geslagen", begint een jongen die behandelt wordt. "En volgens de EHBO zat er ook nog een splinter in. Die moest er dus uit."

Anniek Enthoven

'Iets meer regels, maar concept is hetzelfde'

Huttenbouwen bestaat al zeker 40 jaar, maar is in de loop der jaren wel wat veranderd. "Vroeger werd alles afgetuigd, op een grote hoop gegooid en in de fik gestoken na afloop. Dat kan niet meer. Dus er zijn wat meer regeltjes, maar in principe is het concept hetzelfde", aldus Brenda van den Berg van de organisatie.

Als de mooiste hut is gekozen, wordt het terrein weer leeggemaakt volgens Van den Berg. "De hutten worden afgebroken door ruimtescheppen. Dan worden de pallets weer verwerkt en is het hier weer leeg. Als laatste wordt het alleen nog spijkers rapen."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland