Archief
Signbiblio

Signbiblio

Oplichters van Maasdijker veroordeeld tot celstraffen van 36 en 32 maanden

Het Groningse stel dat afgelopen winter een 58-jarige Maasdijker heeft opgelicht is veroordeeld tot gevangenisstraffen van 36 en 32 maanden. De rechtbank in Den Haag heeft die veroordelingen woensdag uitgesproken.

De vonnissen zijn in overeenstemming met de eisen van de officier van justitie bij de behandeling van de zaak eind juni. Verder moeten de 43-jarige man en de 44-jarige vrouw de Maasdijker via de rechtbank 166.500 euro plus wettelijke rente (terug)betalen.

De zaak begon op Marktplaats, waar het slachtoffer een deal had gemaakt met de man uit Groningen. Die man wist dat de Maasdijker graag een vriendin wilde en besloot daarop als een ware Doctor Love zijn eigen vriendin aan hem te koppelen. De vrouw bracht het slachtoffer het hoofd op hol. Nadat het slachtoffer had verteld dat hij veel geld in huis had, kwam de man van het stel weer in actie. Die wachtte in de buurt in zijn auto, totdat zijn vriendin het sein gaf dat de kust veilig was. Toen het slachtoffer van huis was, werd de hele woning doorzocht en 60.000 euro meegenomen.

Volgens het Openbaar Ministerie begreep de Westlander wel dat zijn nieuwe vlam en de koppelaar er iets mee te maken hadden. Maar opnieuw werd hij om de tuin geleid. Dit keer kreeg het stel het slachtoffer zover dat hij 70.000 euro zou investeren, zogenaamd in vastgoed, met het vooruitzicht dat hij dan zijn 60.000 euro ook weer zou terugkrijgen. Maar inmiddels stond de teller wel al op 130.000 euro die hij kwijt was.

Drugsmaffia

Kort erna stond de man weer op de stoep, nu met een paar rolkoffers vol wit poeder. Niet minder dan 65 kilo aan cocaïne, werd het slachtoffer verzekerd. Ze waren van de Colombiaanse drugsmaffia, zei de man, en die criminelen dachten nu dat zij samenwerkten. Het slachtoffer moest de koffers bewaren en de Colombianen zouden die ook op afstand kunnen volgen. Doodsbang en om te zorgen dat de man zou vertrekken met zijn koffers, betaalde het slachtoffer weer 35.000 euro.

Het stel probeerde de druk verder op te voeren en zette een gijzeling in scène. Het slachtoffer werd gebeld via een videoverbinding en zag de man vastgebonden op een stoel zitten, met naast hem twee personen met bivakmutsen, een machete en een pistool. Allemaal de schuld van het slachtoffer, omdat die zou hebben gepraat, en opnieuw moest hij gaan betalen. Dit keer belde hij de politie die een einde maakte aan het oplichtingscircus. Na onderzoek van de politie bleek voor 80.000 euro van het afhandig gemaakte geld goud gekocht, wat door de politie in beslag werd genomen.