Archief
Hydro Motion Team

Hydro Motion Team

Waterstofboot TU Delft, met Honselersdijker Roan Zwinkels, wereldkampioen

Het Hydro Motion Team van de Technische Universiteit Delft, waar Honselersdijker Roan Zwinkels deel van uitmaakt, is in Monaco wereldkampioen geworden met een 'vliegende' waterstofboot.

Dat gebeurde tijdens de Monaco Energy Boat Challenge, een internationale wedstrijd die innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame energie en de maritieme industrie samenbrengt. In zes klassen namen 41 teams het tegen elkaar op. Het Delftse team, bestaande uit 23 studenten, heeft de winnende boot in de open zee-klasse binnen een jaar tijd ontworpen, gebouwd en getest. Om sneller te kunnen varen op minder brandstof, foilt of 'vliegt' de boot. Belangrijk hiervoor zijn de hydrofoils onder de boot, ook wel draagvleugels genoemd. Vanaf 25 km/h stijgt de boot op uit het water en zitten alleen de draagvleugels en de propeller onder water.

De wedstrijd bestond uit drie onderdelen. In het eerste moest met de boot een ingewikkeld parcours in de haven van Monaco worden afgelegd, waarin de wendbaarheid van het ontwerp werd getest. Het Delftse team werd hierin tweede. Vervolgens moesten de deelnemende boten in vier uur tijd een zo groot mogelijke afstand afleggen door zoveel mogelijk rondjes te varen op open zee. Deze wedstrijd gaf de studenten de mogelijkheid om de ware potentie van waterstof ten opzichte van batterijen te demonstreren. Na ruim twee uur trok de wind echter aan en kwamen er hoge golven. De meeste teams kozen ervoor terug te gaan naar de haven. Het TU Delft HydroMotion Team wist in twee uur en drie kwartier tijd veertien rondjes af te leggen, wat gelijk staat aan 78 kilometer. Dat was genoeg om alle andere boten voor te blijven.

Het laatste onderdeel was de Speed Challenge. Deze wedstrijd was een grote uitdaging voor het team, aangezien batterijen gemakkelijker meer energie in korte tijd kunnen vrijgeven in vergelijking met waterstofcellen. De boten moesten zo snel mogelijk zestien zeemijl afleggen, dit is ongeveer 30 kilometer. De golven waren niet minder geworden dan de dag ervoor. Snel ontstonden er technische problemen, doordat de Delftse boot veel water binnen kreeg. De boot moest teruggesleept worden naar de haven, waar uit veiligheidsoverwegingen besloten werd niet meer uit te varen.

De prestaties van het Hydro Motion Team in de voorgaande dagen waren echter voldoende om wereldkampioen in de open zee-klasse te worden.