Archief
Heleen Verduijn

Heleen Verduijn

Struinen tussen Glas en Duinen: tuinvlindertelling

Regelmatig bellen we op de radio met onze huisboswachter Heleen Verduijn over het laatste nieuws op het gebied van flora en fauna.

Dit keer hebben Heleen en presentator Ton Kolmeijer het over het tellen van tuinvlinders. Het valt Kolmeijer op, dat er in deze tijd veel tellingen van allerlei dieren zijn en hoeveel mensen er mee bezig zijn. Voordat ze het over de vlinders kregen, wees hij erop dat afgelopen weekend veel imkers hun bijenkasten aan het publiek toonden. De reactie van Verduijn: "Het is zo interessant om te zien hoe die bijen leven. Aan de ene kant vind ik het best eng, omdat ze kunnen steken. Aan de andere kant zijn ze zo nuttig. Niet alleen voor de honing. Het is mooi dat hier ook aandacht voor is."

Kolmeijer zei een gesprek te hebben gehad met Piet van der Lucht, een imker met vier bijenkasten met zo'n tachtigduizend bijen. In korte tijd overleed driekwart van het bijenvolk of kwam niet meer terug. Bijzonder dat er zo'n hoge sterfte onder bijen is, vond hij. Verduijn: "Dat is heel triest. Bijen zijn net als veel andere insecten zo belangrijk voor de bestuiving. Tachtig procent van ons eten moet bestoven worden door insecten. Ook door de vlinders."

Terwijl Heleen Verduijn in haar tuin zit en Ton Kolmeijer laat weten dat hij ook veel kan waarnemen in zijn tuintje, vertelt Heleen Verduijn over de tuinvlindertelling.

Beluister het hele gesprek:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland