Archief
112 Maasmedia

112 Maasmedia

Gezin Maassluis verliest net nieuwe huis bij brand, blijft strijdbaar

De verwoestende brand aan het Lepelaarplantsoen van afgelopen week, heeft grote gevolgen gehad. Drie woningen zijn inmiddels onbewoonbaar verklaard.

Nietsvermoedend reikt Ruud de Jong woensdagochtend een emmer aan als de dakdekker hier druk gebarend om vraagt. De 41-jarige Maassluizer denkt dan nog dat het om een kleine lekkage gaat. Pas als de dakdekker duidelijk maakt dat hij heel dringend water nodig heeft, begint te dagen dat er brand woedt. Nog diezelfde dag wordt hun geliefde huis onbewoonbaar verklaard.

De Jong, zijn vriendin Jacqueline Spruijt (41) en drie kinderen (4, 6 en 8) wonen sinds december in het rijtjeshuis in Maasluis. Het is van top tot teen opgeknapt en het gezin is dolblij met de nieuwe stek.

Tot woensdag, wanneer de dakdekker langskomt om een lekkage in het dakgoot dicht te schroeien. Dat gaat gruwelijk mis. Alleen De Jong is op dat moment thuis. "Door de wind is het denk ik misgegaan", vertelt hij aan mediapartner Rijnmond. "Het beschot onder de dakpan heeft vlamgevat toen hij daarmee bezig was."

De dakdekker doet verwoede pogingen om de brand onder controle te krijgen, terwijl De Jong 112 belt. De medewerker van de alarmcentrale maant de twee om zo snel mogelijk naar buiten te gaan. Daar ziet De Jong machteloos hoe het dak van zijn huis vlam vat. "Je zag de rook al vanaf de zolder komen, dus het is goed dat de dakdekker naar beneden kwam. Het vuur verspreidt zich steeds verder, dus dan kun je alleen nog maar toekijken."

Strijdbaar

De brand richt ook schade aan bij de woningen van de buren. Drie huizen zijn nu onbewoonbaar. Jacqueline Spruijt is tijdens de brand aan het werk, maar is sinds de ramp inmiddels meerdere keren terug geweest. "Heel naar, maar het moest." Wat ze op deze momenten aantreft, is pijnlijk om te zien. "Een zolder die weg was, water dat door de plafonds naar beneden stroomt, een enorme laag water in de woonkamer, plafonds die al half naar beneden komen en scheef hangende dakkappellen."

Tekst gaat verder onder de video.

Vanaf vrijdag kunnen Ruud, Jacqueline en hun kinderen tijdelijk in een huurhuis. Onderdak is dus voorlopig geregeld, maar de herinnering en ellende van het verlies van het huis blijven. Toch is de familie strijdbaar. "Het gaat op zich goed", vertelt Spruijt krachtig. "We zijn de kat verloren, dat is vreselijk verdrietig. Verder zijn alle mensen gezond en gaat het met de kinderen goed. We kunnen er het ene moment heel nuchter over praten en dan zijn we weer heel verdrietig. Het gaat alle kanten op. Maar we krijgen zoveel lieve berichten, hulp en spullen."

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis