Archief
WOS

WOS

Flexwoningen voor Oekraïners en starters in Maasland: 'Noodzakelijk initiatief'

De bouw van dertig flexwoningen op de locatie Euterpe in de Doelstraat in Maasland is in volle gang. Op deze plek ontstaat een klein, tijdelijk woonwijkje voor Oekraïense vluchtelingen, starters en spoedzoekers.

De gemeenteraad gaf eind vorig jaar al akkoord voor de bouw van de flexwoningen. Midden-Delfland heeft een opgave om 51 vluchtelingen uit Oekraïne (tijdelijk) onderdak te bieden. De vluchtelingen die de gemeente eigenlijk moest huisvesten, zijn die inmiddels ondergebracht in buurgemeente Westland.

Het gaat om woningen van vier verschillende formaten: eenpersoons, tweepersoons, vierpersoons en zespersoons. Van de dertig woningen zijn er vijftien voor de Oekraïense ontheemden. De andere helft is voor spoedzoekers en starters.

Omwonenden nemen deze donderdag een kijkje bij de bouw. "Je wil een beetje in de gaten houden wat er gebeurt", zegt de overbuurvrouw. "Ik denk dat het een noodzakelijk initiatief is. Of het goed is? Voor die mensen wel natuurlijk. We moeten afwachten wat voor last wij ervan krijgen."

Twee keer tien jaar

De woningen mogen tien jaar op deze plek blijven staan. Woningcorporatie Wonen Midden-Delfland mag de woningen na die tien jaar verplaatsen naar een andere (nader te bepalen) locatie voor een periode van nog eens tien jaar. Directeur Peter van Ling: "Voor WMD is dit een goed moment om dit type woningen toe te voegen aan ons woningaanbod. Hiermee helpen we mensen die door oorlog hun land moesten verlaten. Tegelijkertijd kunnen we mensen die al langer op zoek zijn naar een woning een plek bieden. Of juist voor mensen die door persoonlijke omstandigheden met spoed een eigen woning zoeken. Fijn om dit samen met de gemeente te realiseren in Maasland."