Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

'Dynamiek weer terug in woningmarkt'

Goed nieuws voor mensen die een woning willen kopen of verkopen. Er zit weer beweging in de markt, blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM over het tweede kwartaal van dit jaar.

"De dynamiek is weer terug in de woningmarkt. Dat is positief en daar zijn we blij mee, zowel voor kopers als verkopers", is te lezen in een persbericht. "Kopers krijgen kansen en hebben meer vertrouwen in de woningmarkt door de loonontwikkeling en sterke economie. Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar."

Helemaal de loftrompet afsteken doet de makelaarsorganisatie overigens niet. Vraag en aanbod zijn nog altijd niet in balans, verre van zelfs. "Door de vele transacties in het tweede kwartaal is de keuze voor consumenten afgenomen. De krapte op de koopwoningmarkt neemt daarmee weer wat toe." Ook het aantal overbiedingen op woningen stijgt.

Westland

Kijken we naar onze eigen regio, dan zien we dat in Westland - de grootste gemeente in dit gebied - iets meer woningen zijn verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: 211 woningen meer, een stijging van 1,8 procent. De prijs die wordt betaald stijgt wel met 4,7 procent naar gemiddeld 440.723 euro. Voor ruim 28 procent van alle woningen werd meer betaald dan de vraagprijs.

Dat landelijk gezien woningen sneller van eigenaar wisselen, is in Westland nog niet te zien. Daar bedroeg de gemiddelde verkooptijd nu 45 dagen, tegenover 27 in het tweede kwartaal van 2022.

Maassluis en Midden-Delfland

In Maassluis zijn ongeveer evenveel woningen verkocht als in het tweede kwartaal vorig jaar: 82 tegenover 83. Daarvoor werd gemiddeld zo'n 359.000 euro betaald, 5,3 procent lager dan een jaar eerder. Bij een derde van alle woningen werd meer betaald dan de vraagprijs. Dat is een stuk beter dan in het tweede kwartaal van 2022, toen het ging om 72 procent. De verkooptijd bedroeg 38 dagen (vorig jaar 27).

In Midden-Delfland zijn 13 woningen verkocht (Q2 2022: 31), voor een bedrag van gemiddeld 463.000 euro. Dat is een daling van 6 procent in prijs. In meer dan de helft van de gevallen werd meer betaald dan de vraagprijs. Daarbij moet worden opgemerkt, dat er alleen hoek- (4) en tussenwoningen (9) werden verkocht. De verkooptijd was 29 dagen.