Archief

Partijen willen haringkar weg uit centrum 's-Gravenzande: 'Zes dagen haring is wel veel'

Ondernemers in 's-Gravenzande zijn niet blij met de haringkar die sinds anderhalve week midden in de Langestraat te vinden is. Het CDA en de VVD willen een oplossing, maar de wethouder kan weinig betekenen.

De kar staat zes dagen per week op de hoek van de Langestraat en Graaf Willem II-straat. "Ik hou best van haring, maar het is wel veel", zei CDA-raadslid Jenny Vermeer woensdag in een raadsvergadering. Haar VVD-collega Suzanne van Erven wil dat de haringkar 'met spoed' wordt verplaatst naar het Graaf Florisplein of het begin of het einde van de Langestraat.

Wethouder Pieter Varekamp zou de kar wel willen verplaatsen, maar kan weinig doen. "De overlast is ons bekend. De standplaats is vergund en getoetst naar de beleidsregels uit 2012. Het reglement is verouderd." Hij zegt in overleg met de winkeliersvereniging, winkeliers en de standhouder zelf een tijdelijke oplossing te hebben gevonden. Dit in afwachting van een nieuw reglement, dat in september moet worden vastgesteld. "We hebben weinig mogelijkheden om dwingend op te treden om die kar te verplaatsen."

Met dat antwoord was Vermeer echter niet blij. "Die kar stond eerst een beetje in de Langestraat, nu een beetje in de Willem II-straat. Dit is geen oplossing", aldus het CDA-raadslid. "Die haringkar is daar hup ineens gekomen en ik zou zeggen: hup ineens weer weg."

Wethouder Varekamp: "Ik zou wel willen, hup weg met die kar. Maar we hebben te maken met beleidsregels. Daarmee scheppen we duidelijkheid naar ondernemers, ook naar deze. Nogmaals: naar aanleiding van de klachten is er een gesprek geweest met de BIZ en zij zijn van mening dat er een oplossing is."