Archief
WOS/Jan Cammeraat

WOS/Jan Cammeraat

Furieade in gesprek over financiële garantie Maassluis

De officiële aftrap van de Furieade en Kids aan de Vlieten 2023 heeft dinsdag tradioneel net voor de zomervakantie plaatsgevonden in De Ridderhof in Maassluis. Burgemeester Gregor Rensen had daar een mooie mededeling.

"Gisteren zijn wij bij de burgemeester geweest om kennis te maken. We vinden het nu al jammer dat hij er maar tijdelijk is", begint Gerard Poot, voorzitter Stichting Maassluis Maritiem. "Het gesprek was heel positief en ging er over dat er tegenwoordig veel evenementen zijn die niet meer doorgaan, omdat er een gebrek is aan financiële middelen. Voor een vrijwilligersorganisatie als de Furieade is er geen garantiedat de kosten gedekt zijn."

Burgemeester Rensen over het gesprek: "Wat we gisterenavond hebben afgesproken en vandaag door het college is bevestigd, is dat de gemeente dit jaar garant staat voor de financiële dekking van de Furieade. De gemeente is nu aan het kijken hoe zij met de Furieade een meerjaren afspraak kunnen maken over de financiën."

Furieade

Het bestuur is in januari gestart met de organisatie van de Furieade en Kids aan de Vlieten. Poot: "Het begint vaak wat zenuwachtig en het hart gaat dan weer sneller kloppen. We hebben met elkaar in positieve zin het kookpunt weer bereikt."

De Furieade was voor de organisatie een grote financiële legpuzzel. Ook al staat het programma nog niet helemaal vast, voorzitter Poot kan toch enkele hoogtepunten noemen. "Vast staat dat de marine dit jaar met vier schepen zal meedoen aan de Furieade. Ze nemen onder andere een klimtoren en een belevingscontainer mee naar Maassluis. Zondag staat nog meer dan andere jaren in het teken van cultuur. En onze ambitie is om het uitzwaaimoment op zondag meer 'body' te geven."

Kids aan de Vlieten

Kids aan de Vlieten is op zaterdag 19 augustus, de laatste dag van de zomervakantie. Een traditie die geboren is in coronatijd om iets voor de kinderen uit Maassluis te organiseren. De Vlieten ligt ook dit jaar weer helemaal vol, waaronder de mogelijkheid om te suppen. Burgemeester Rensen heeft al aangegeven om daaraan mee te doen. Onder andere de scouting en de Zeekadetten van Maassluis zijn bij de organisatie betrokken.

Meer informatie is te vinden op de nieuwe website van de Furieade die direct na de officiële aftrap werd geopend.