Archief
WOS

Westlandse groenten per boot naar Rotterdam gebracht

Een grote groep inwoners van Westland heeft afgelopen weekend vele kisten met groenten naar de Voedselbank in Rotterdam gebracht. Dat gebeurde, net als vroeger, over het water.

In museum De Timmerwerf in De Lier was de afgelopen maanden een tentoonstelling te zien met de naam 'Transport over het Leewater'. Zaterdag was de laatste dag van die tentoonstelling. "Het transport ging vroeger per schuit", zegt Henk van Lenteren van De Timmerwerf. "Het idee ontstond om met elkaar richting Rotterdam te gaan. Toen zeiden we tegen elkaar: we kunnen wel naar Rotterdam, maar dan moet er toch ook groente op de boot."

Die groente is gesponsord door diverse Westlandse bedrijven. Besloten werd om het aan de Voedselbank te schenken. "Die mensen zijn razend enthousiast." En dus gingen er zaterdagochtend negentien zeilende Westlanders, met daarop mensen in historische kledij, naar Delfshaven.

Tekst gaat verder onder de video.

"Het regende nog een beetje, maar dat mocht de pret niet drukken", zei Edwin Bom een dag later bij Plus Radio. "Om 11.00 uur zijn we vertrokken, al bomend De Lier uit. Op naar Schipluiden. Daar was het een heel verkeersinfarct; de bruggen moesten open en het duurde natuurlijk heel lang voor de hele stoet er doorheen was." De Westlanders gingen vervolgens via Den Hoorn en Delft over de Schie naar Rotterdam. "Daar hebben diverse schepen ook ouderwets de zeilen opgestoken."

Om 16.00 uur kwam de stoet, volgens planning, in Delfshaven aan. "Daar zijn we de groenten gaan laden en dat is overhandigd aan de Voedselbank", aldus Bom. De schippers hebben zaterdagavond in Rotterdam overnacht, om zondag weer terug te varen naar het Westland.

Beluister het hele gesprek met Edwin Bom: