Archief
Tom Cornelissen

Tom Cornelissen

René van Meurs kanshebber voor Poelifinario

René van Meurs is dit jaar een van de kanshebbers voor een Poelifinario, de meest prestigieuze cabaretprijs van Nederland.

De Poelifinario's worden door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties uitgereikt aan de theatermakers met de meest indrukwekkendste programma's van het afgelopen theaterseizoen. Van Meurs is genomineerd in de categorie Entertainment. Hij maakte de voorstelling 2636, genoemd naar zijn geboortedorp Schipluiden. De voorstelling gaat over het vaderschap.

"Zijn voorstelling start met een hoog tempo aan originele grappen. Bijna onopgemerkt schuift die voorstelling door naar een ontroerend en ontwapenend portret over zijn vader en zijn eigen vaderschap", staat in het juryrapport. "Charmant en liefdevol is het verhaal over de survivaltrip met zijn vader, die het grote kantelpunt in zijn leven markeert. Zijn programma is nergens zwaar of pathetisch. Van Meurs is vader. Niet alleen van een zoon, maar ook van een volwassen cabaretvorm en makerschap dat uiterst in balans is."

De Poelifinario's worden op maandagavond 9 oktober 2023 in Den Haag uitgereikt op cabaretpodium Diligentia. De andere genomineerden in de categorie Entertainment zijn Roué Verveer en Kasper van der Laan.

De prijs is genoemd naar de fictieve tropische vogelsoort 'poelifinario' die werd bedacht door de cabaretier Toon Hermans.