Archief
WOS

Boothelling Wollebrand geblokkeerd

De openbare boothelling bij recreatiegebied De Wollebrand in Honselersdijk is onbruikbaar. De afrit naar het water is met grote zwerfstenen geblokkeerd.

Afgelopen vrijdag kon nog van de helling gebruik worden gemaakt. Dat werd ook daadwerkelijk gedaan om enkele boten van de Reddingsbrigade te water te laten in verband met het Varend Corso. Toen zij de boten daar zondagavond weer op de kant wilden brengen, lag er 'ineens' een berg megagrote stenen.

Half juni ook al geblokkeerd

Uit foto's op de website Trailerhelling.com blijkt dat er al op vrijdag 16 juni grote stenen lagen. Er is dus al een eerdere blokkade geweest deze maand.

Tekst gaat verder onder de foto's:

Situatie eerder deze maand, via Trailerhelling.com.

Nadat de WOS-redactie maandag haar licht had opgestoken bij de gemeente Westland, was de eerste reactie: "We bekijken de locatie zo snel mogelijk en beoordelen dan wat nodig is om de boothelling bruikbaar te laten zijn. We zullen de stenen daarna zo snel mogelijk verwijderen."

Deze dinsdagmiddag bericht de gemeente dat de beheerder vandaag is gaan kijken bij de boothelling. "Er gaat nu een opdracht uit naar een aannemer om ze weg te halen", aldus een woordvoerder.

Wie kunnen die niet te tillen keien daar neergelegd hebben? Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft camera's staan bij de inrit vanaf de Broekpolderlaan naar bedrijventerrein Venus. Misschien dat de daders daar op staan. Een woordvoerder van de veiling laat echter weten, dat die beelden vanuit privacy-oogpunt niet worden gedeeld.

Tekst gaat verder onder de foto.

Camera's tussen de Broekpolderlaan en Venus. WOS

Kritiek bij aanleg in 2015

Gezien zijn kritiek op de komst van deze helling in 2015, gaan de gedachten van velen al snel uit naar Barry Zwinkels van restaurant/waterskibaan Wollebrand. Maar de ondernemer zegt dat hij er niet bij betrokken is. Hij heeft wel een vermoeden wie erachter zit, maar wil die naam niet delen. Zwinkels snapt de actie ergens wel; hij spreekt van 'levensgevaarlijke situaties' die zijn ontstaan door de aanleg van de boothelling. De gemeente zou hierover al zijn aangeschreven, maar een reactie is volgens de ondernemer uitgebleven.

Een booteigenaar die zijn vaartuig te water wil laten, moet eerst rechtdoor richting het Venus-terrein van bloemenveiling FloraHolland en daarna achteruit naar het water. Bij dat proces frustreert hij het verkeer van en naar het paviljoen, het verkeer bij de naastgelegen wielervereniging Westland Wil Vooruit en de fietsers die vanaf het fietspad.

Tekst gaat verder onder het kaartje.

Zowel Zwinkels als de wielervereniging voorzagen destijds al grote problemen op de kruising waar de helling aan grenst. "Nu al gebeuren er hier kleine ongelukken, maar straks voorzie ik die nog meer", zei Zwinkels destijds.

'Niet meer te bereiken'

Bij de wielervereniging was er plek voor ongeveer veertig auto's. Toenmalig coördinator Jan Strik van WWV verklaarde dat bij wedstrijden op het wielerparcours genoemd aantal al werd overschreden. Hij voorspelde met de komst van de helling, dat mensen hun auto straks helemaal niet meer kwijt zouden kunnen. "Een bezoeker van het wielrennen die zijn auto verkeerd heeft geparkeerd, kan ik nog oproepen te verplaatsen. Iemand die op het water zit, is niet meer te bereiken", verklaarde Strik.

Bekijk de WOS-reportage over de boothelling uit 2015: