Archief
Impressie M3 Architecten

Impressie M3 Architecten

Westlandse raad opnieuw akkoord met appartementenplan Kerklaan

De gemeenteraad van Westland is (opnieuw) akkoord gegaan met de voorgenomen bouw van een appartementencomplex aan de Kerklaan 65-69 in Wateringen.

Na meerdere discussies had de raad in januari vorig jaar ingestemd met een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen', waarna door het college van B en W een omgevingsvergunning was afgegeven.

De rechtbank in Den Haag heeft eind vorig jaar de vergunning voor dit appartementencomplex (locatie Garage Dries) vernietigd. De rechtbank vond een aantal bezwaren van meerdere omwonenden gegrond. B en W van Westland moesten alsnog toereikend motiveren dat het appartementencomplex wat bouwhoogte betreft niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en stedenbouwkundig gezien past in het straatbeeld.
Ook moest het college nader motiveren dat het appartementencomplex wat privacy betreft geen onevenredige gevolgen heeft voor omwonenden.

Ontwerpverklaring

Aan de Westlandse raad werd woensdagavond het voorstel voorgelegd om in te stemmen met een nieuwe ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Wethouder Ben van der Stee onderstreepte nog eens, dat het bouwplan niet is aangepast, maar dat de onderbouwing was aangepast. Dat was immers de opdracht van de rechtbank.
Die nieuwe onderbouwing was overigens in de kern opgesteld door de ontwikkelaar, onder het motto 'het is jouw plan, dus zeg het maar'.

Sommige fracties waren uitgesproken tegen het ongewijzigde ontwerp, zoals Westland Verstandig, GroenLinks en PvdA. Zij hadden een aangepast, bescheidener bouwplan gewild. Enkele andere fracties waren zonder aarzeling vóór, zoals GBW en VVD.

Twijfels

Er werd nog hardop getwijfeld bij CDA, ChristenUnie-SGP en D66. De beide christelijke partijen besloten uiteindelijk vóór te stemmen. Voor het CDA was de afweging best moeilijk, maar per saldo gaf de fractie prioriteit aan het "maken van woon-meters". "Dit gaan wij vaker meemaken op inbreilocaties", verklaarde CDA-raadslid Jacco Eeltink. Bij D66 sloeg de balans naar de andere kant door.

De uitslag van de stemming was 21-16. Vóór stemden GBW, CDA, LPF, VVD en CU-SGP, tégen Westland Verstandig, D66, GroenLinks, PvdA, Forum voor Democratie en Fractie Van Vliet.

Ter inzage

De ontwerpverklaring van geen bedenkingen wordt binnenkort ter inzage gelegd. Deze wordt definitief, als er geen zienswijzen worden ingediend. Als er wel met een of meer zienswijzen wordt gereageerd, komt de zaak opnieuw bij de gemeenteraad. Gezien de opstelling van twee insprekers namens de omwonenden, lijkt dat eigenlijk geen vraag.