Archief
Omroep West

Na 2029 villa's op tiny houses-terrein? Geen uitgemaakte zaak

Het is nog allerminst zeker dat de tiny houses aan de Woudselaan in Den Hoorn na 2029 plaats moeten maken voor zes villa's. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad in Midden-Delfland.

De negen miniwoningen staan sinds 2019 in Den Hoorn. Ze zijn daar toen neergezet als proefproject voor vijf jaar, met een optie om nog eens vijf jaar te verlengen. Dat laatste gaat nu waarschijnlijk ook gebeuren. De gemeenteraadsfracties waren dinsdagavond positief over de tiny houses en het verlengingsvoorstel gaat als hamerstuk naar de raadsvergadering over twee weken.

Toekomst

Zoals de planning nu is, moeten de tiny houses na 2029 weg en kunnen er zes vrije kavels worden uitgegeven. Maar raadslid Frank van Lier (Mijn Partij) ziet andere kansen. "We weten allemaal dat we een ander type woningbouw zoeken. We hebben nu vijf jaar de tijd om hier iets leuks van te maken. Misschien twaalf startersappartementen?", aldus Van Lier. Hij vroeg wethouder Renzen om met andere plannen te komen.

De wethouder toonde zich daartoe bereid. Zij wil binnen twee jaar met de raad spreken over de toekomst van het terrein. Gedacht kan worden aan starterswoningen, maar een verdere verlenging van de tiny houses - zoals gesuggereerd door Veronique van 't Westeinde (CDA) - zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. Renzen liet wel weten dat een verandering van de plannen financiële consequenties heeft. "Die grond heeft een bepaalde waarde", stelde Renzen.

Geen andere locaties in beeld

Nu de tiny houses in Den Hoorn zo'n groot succes zijn, zou je kunnen zeggen dat zoiets elders een vervolg moet krijgen. Maar in Midden-Delfland zijn geen locaties daarvoor in beeld. Renzen: "Niet concreet, anders dan dat we voortdurend alert willen zijn of er andere locaties zijn waar we woningen kunnen realiseren. Als er locaties vrijkomen, gaan we daar met elkaar over spreken. Wat willen we daar realiseren? Dat kunnen tiny houses zijn, maar ook andere woningen. Maar u weet hoe lastig het is om in deze gemeente aan woningbouwlocaties te komen."