Archief

Hoekse HHB-winnares Mercedes wil passie voor bakken overbrengen

Mercedes Roggen gaat iets nieuws doen. De 27-jarige winnares van Heel Holland Bakt opent binnenkort een eigen winkel in Rotterdam. Daar wil ze haar passie voor bakken overbrengen aan anderen.

Afgelopen februari was de finale van Heel Holland Bakt en werd bekend dat de uit Hoek van Holland afkomstige Roggen de 'beste thuisbakker van Nederland' is. "In maart kwam er iemand naar me toe, die kende mij niet, maar had een tip: een zaakje in Rotterdam", zegt Roggen in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Ik stuurde dat door naar mijn zus, had er zelf nog nooit over nagedacht, maar we dachten: we springen in het diepe."

Inmiddels wordt er al druk geklust in de nieuw zaak, die de naam Bakkit heeft gekregen. Maar wat kunnen bezoekers straks van de zaak verwachten? "Ik zeg altijd: 'Bake the world a better place'. Bakken is voor mij hetgeen waar ik heel veel geluk uit haal. Ik kreeg best wel vaak de feedback van mensen uit de omgeving: 'Jij bent echt iemand met een hobby' en heel veel mensen hebben dat niet meer. Dus ik zou het heel mooi vinden om daar met Bakkit aan bij te dragen. Om mensen te stimuleren en activeren om zelf wat te maken."

In Bakkit worden straks workshops gehouden, maar er is ook een bakkerijwinkel. "We willen focussen op viennoiserie (luxe broodjes met minstens tien procent suiker en/of vet voor ontbijt of koffie, red.) en patisserie (zoete lekkernijen, red.). Niet per se wat je bij de banketbakkerij kan halen, maar meer Franse patisserie, waar ik heel gelukkig van word."

Nieuwe deuren open

Roggen was vóór haar deelname aan Heel Holland Bakt actief in de marketingwereld. Tegenwoordig doet ze heel andere dingen. "Als ik kijk waar ik vandaan kom, ik ben nu een heel ander traject in aan het gaan. Ik ontmoet ontzettend veel nieuwe mensen die dezelfde passie delen. Ik ben heel veel stages aan het lopen, mezelf aan het ontwikkelen. Ik heb een week ijsbereiding gedaan, chocoladebereiding. Ik ben alles aan het leren, er gaan heel veel deuren open."

Eén van de hoogtepunten van dit jaar was koningsdag, toen ze in Rotterdam de verjaardagstaart, in de vorm van een kroon, voor koning Willem-Alexander mocht maken. "Dat was wel heel bijzonder en gaaf. Ze hadden in eerste instantie gezegd: 'Het koninklijk gezelschap eet niet op beeld'. (...) Maar ze namen ook nog een stukje", aldus Roggen.

Aan de taart zat ook een Westlands tintje: er zat vanille uit Monster in en eetbare bloemen op, ook uit Monster.

Het hele gesprek met Roggen is vanaf vrijdag 18.00 uur te zien op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook terug te kijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.