Archief

Hoekse HHB-winnares Mercedes: 'Het was een uitputtingsslag'

Mercedes Roggen is daags nadat de finale van Heel Holland Bakt op tv werd uitgezonden nog steeds niet helemaal geland. Zondag mocht heel Nederland weten dat de 26-jarige Hoekse het programma heeft gewonnen.

De finale zelf werd al in oktober opgenomen, zondag bekeek Roggen de uitzending met een groep van zo'n 150 mensen in een kroeg in Rotterdam. "Op het moment dat mijn naam werd uitgesproken, leek het net of het Nederlands Elftal een doelpunt had gescoord", blikt de winnares terug in de WOS-talkshow Aan Tafel.

"De dag erna werd ik wakker en had ik om 07.15 de eerste interviews. Dat bleef maar doorgaan", vervolgt Roggen. "Het is iets dat ik helemaal niet gewend ben, maar wel heel bijzonder om mee te maken."

Maanden moest ze de uitkomst van het populaire tv-programma geheimhouden. Al was dat voor Roggen niet zo'n probleem. "Ik vond het heel goed te doen. Ik kocht tussen week 2 en 3 (van het programma) mijn eerste huis. Daarna ging ik verhuizen, dus er lag genoeg werk op me te wachten op het moment dat ik klaar was. Dus ik heb me daarop gestort en de tijd genomen om bij te komen. En dan kun je daarna alles vanaf de bank opnieuw beleven."

Uitputtingsslag

De inmiddels in Rotterdam wonende Roggen was er niet helemaal meer bij, toen Heel Holland Bakt een climax bereikte. "Ik was zo moe. het was een uitputtingsslag. Ik stond daar, zag mijn foto omhoog komen en ik hoorde mijn naam. En tegelijkertijd ging er ook door me heen van: 'Als ik maar nu niet aan het slapen ben en wakker word in die hotelkamer en die laatste 2,5 uur moet bakken. Dan heb ik zo’n groot probleem. Dan wordt het zo zwaar'."

Bakvideo's

Roggen had, in vergelijking met andere deelnemers van het programma, wat minder echte ervaring met bakken. "Ik heb altijd een ontzettend grote liefde voor bakken gehad. Daar niet altijd de tijd en liefde ingestopt die dat verdiende. Ik heb ook niet altijd de mogelijkheid gehad, ik heb in studentenhuizen gewoond waar niet echt plek was om überhaupt te bakken of dat er een oven was die het fatsoenlijk deed", legt ze uit.

"Ik heb ook een wat pittigere periode gehad, waarin ik een beetje zoekende was en weinig energie had." Roggen was op dat moment tijdelijk gestopt met studeren en voelde zich slecht. "In die periode heb ik heel veel bakvideo’s gekeken. Ik denk dat dat heeft bijgedragen aan het feit dat ik me staande heb gehouden in de tent. Ik heb niet heel veel bak-uren gemaakt, maar wel een basiskennis opgedaan in die periode."

Het hele gesprek met Roggen is vanaf vrijdag 18.00 uur te zien in de talkshow Aan Tafel. Daarin gaat ze ook dieper in op haar moeilijke periode en vertelt ze over hoe ze haar toekomst ziet. De uitzending is later op de avond ook terug te kijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.