Archief
WOS

WOS

Hoe kon het zinkgat op de Geestweg in Naaldwijk ontstaan?

Midden op de Geestweg in Naaldwijk ontstond woensdagavond een zinkgat. De gemeente heeft er inmiddels op gereageerd: "Zo groot als deze hebben we niet eerder gehad."

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de droogte een grote rol gespeeld. "We hebben het sterke vermoeden dat dat de oorzaak is", vertelt de woordvoerder. "We hebben met een camera in de grond gekeken en gezien dat de grond onder de weg kurkdroog is. Dat zal er waarschijnlijk voor gezorgd hebben dat de stabiliteit van de grond minder werd."

Het is daarom niet uitgesloten dat er deze periode vaker zinkgaten ontstaan vanwege de droogte. "We letten er daarom meer op nu. De kans is ook aanwezig dat er zinkgaten ontstaan bij hevige regenval na de droogte." Volgens de gemeente zijn er wel vaker zinkgaten geweest in de regio. "Maar zo groot als deze hebben we niet eerder gehad", aldus de woordvoerder.

Wegwerkzaamheden op de Geestweg na het zinkgat. WOS

'Blij met de aanpak'

De woordvoerder laat weten blij te zijn met hoe snel het zinkgat is aangepakt. "Rond 20.00 uur kregen we van alerte inwoners de eerste meldingen binnen. Zo'n twee uur later begonnen de aannemers met de werkzaamheden en even na 06.00 uur was de weg weer helemaal vrijgegeven", zo legt de woordvoerder uit. De weg wordt op het moment veel gebruikt, omdat het ook de omleidingsroute van de Rijnvaartweg is. Die is al maanden dicht vanwege wegwerkzaamheden. "Daarom was het belangrijk dat de weg weer snel vrijgegeven werd. We zijn blij dat door het alerte en snelle handelen geen ongelukken zijn gebeurd."

Voorlopig geldt er nog een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur en staan er waarschuwingsborden voor slecht wegdek, omdat er nu een noodreparatie is gedaan.

Het zinkgat ontstond op de Geestweg bij de kruising met de Zand- en Waterweg.