Archief
WOS

Gemeente wil Wollebrand 'beter geschikt maken' voor evenementen

De gemeente Westland bekijkt diverse scenario's om het evenemententerrein in De Wollebrand in Honselersdijk beter geschikt te maken 'voor evenementen met een zwaardere belasting voor de grond'.

Dat schrijft wethouder Ferwerda na vragen van CDA Westland. De fractie trok aan de bel nadat vorige maand het Wollefestival en Savanna niet konden doorgaan. "Het gras is niet voldoende gegroeid en geworteld om een festival op te kunnen organiseren", zei organisator Glenn Luisman destijds.

Het grasveld van De Wollebrand is in 2019 gekozen als evenemententerrein van de gemeente Westland. Een jaar later bleek al dat de ondergrond in slechte staat verkeerde en dus moest er geld worden uitgetrokken om een drainagesysteem aan te leggen. Dit jaar bleek de ondergrond nog vóór het eerste festival al in slechte staat. "Op het moment dat je hier met machines overheen gaat rijden, dan trek je alles stuk", legde Luisman toen uit in gesprek met de WOS. "Op het moment dat wij nu in mei alles stuk rijden, dan is het in september ook weer niet goed. Dus het is aan de ene kant bescherming van het publiek in mei, dat ze dan niet in de modder staan. En aan de andere kant dat ze in september niet wéér in de modder staan."

Bordje 'evenemententerrein' verstopt tussen de begroeiing. WOS

Inrichting

Om de problemen op te lossen, moet het terrein anders worden ingericht. Daarvoor worden nu dus diverse scenario's uitgewerkt. "Indien we de huidige inrichting van het evenemententerrein voortzetten, kunnen we in ieder geval niet garanderen dat schade aan het evenemententerrein tijdig hersteld is om evenementen in het vroege voorjaar mogelijk te maken. Dit heeft alles te maken met keuzes uit het verleden om het evenemententerrein in te richten zoals dat is gedaan", schrijft de wethouder, die alvast wat actie heeft ondernomen. "Wij voerden een verdere verbeterslag door het drainagestelsel te optimaliseren. De drainage is na inspectie doorgespoten om verstoppingen te voorkomen."

Andere locaties voor dit soort evenementen zijn er overigens niet. "Bij de vaststelling van het evenementenbeleid voor de gemeente Westland is gekeken naar diverse locaties om een evenemententerrein te realiseren. De optie van de huidige locatie Wollebrand bleef daarbij als enige locatie overeind." Organisatoren die toch elders een festival willen houden, moeten die locatie zelf aandragen. De gemeente bekijkt dan of dat terrein geschikt is.