Archief
WOS

'Festivals mochten van gemeente doorgaan'

De beslissing om het Wollefestival en Savanna af te gelasten, is genomen door de organisatie zelf. Van de gemeente Westland mochten de festivals gewoon doorgaan.

Dat laat organisator Glenn Luisman weten aan de WOS. Dit weekend werd bekend dat de festivals volgende maand toch niet doorgaan. De ondergrond van het festivalterrein in recreatiegebied De Wollebrand in Honselersdijk is nog niet geschikt.

"Op het moment dat je hier met machines overheen gaat rijden, dan trek je alles stuk", laat Luisman weten. Het Wollefestival en Savanna staan ook gepland in september. "Op het moment dat wij nu in mei alles stuk rijden, dan is het in september ook weer niet goed. Dus het is aan de ene kant bescherming van het publiek in mei, dat ze dan niet in de modder staan. En aan de andere kant dat ze in september niet wéér in de modder staan."

Tekst gaat verder onder de video.

Alternatieven

Er waren wel alternatieven te bedenken, maar die bleken niet haalbaar. Op het hele terrein een festivalvloer leggen, werd te duur. En het terrein verkleinen naar alleen een deel waar de ondergrond wél goed is, is financieel gezien niet reëel. "We hebben onze vergunning aangevraagd met een alternatieve locatie, maar er werd ons verzekerd dat deze locatie 'oké' zou zijn. Op een gegeven moment moet je op basis van je veiligheidsplan een van de locaties beetpakken. Toen is het deze locatie geworden en de andere locatie achterwege gebleven."

Luisman had van de gemeente Westland groen licht gekregen om de festivals te houden. "In principe mocht het wel, ja", zegt de organisator. "Ik denk wel, dat als ze de staat van dit terrein zien ze denken 'liever niet, want dan konden we weer van voren af aan beginnen'."

Kaartverkoop liep goed

De festivals zijn niet afgezegd omdat er te weinig kaarten zouden zijn verkocht, verzekert Luisman. "Uitverkocht was het nog niet. Het liep prima, maar het mag altijd meer natuurlijk."

"Je ziet in de evenementenwereld dat overal heel veel kaarten op het laatste moment worden verkocht en wij hadden een mooie stijgende lijn. Vanuit dat perspectief gingen we ervanuit dat het goed zou komen en het vol zou staan hier."

Mensen die een kaartje hebben gekocht, kunnen hun geld terugkrijgen of kiezen om het ticket te bewaren tot september.

CDA Westland

Inmiddels is de afgelasting van de twee festivals ook op de politieke agenda terechtgekomen. CDA-raadsleden Janice de Jong en Kevin Klinkspoor hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Zij willen weten wat het college kan doen om te voorkomen dat deze situatie zich in de toekomst opnieuw voordoet. Ook vragen zij of er in de toekomst eventueel kan worden gekeken naar een alternatieve locatie, zodat organisatoren zeker kunnen zijn in hun voorbereidingen voor een festival.