Archief

Groen licht voor Ondernemende School Westland

Het ministerie van Onderwijs heeft het initiatief voor De Ondernemende School in Westland goedgekeurd. De nieuwe basisschool kan normaal gesproken per 1 augustus 2024 van start.

Het plan voor De Ondernemende School is genomen door drie leerkrachten die elkaar al ruim twaalf jaar kennen. Yvon Koene, Martine de Bruijn en Dave Robbemond vonden elkaar voor dit plan tijdens een bijeenkomst van Nieuw Westland. De initiatiefnemers willen kinderen naast de 'kwalitatieve einddoelen' van de overheid ook extra waarden bieden 'die van belang zijn om je blijvend te willen en kunnen ontwikkelen'. Dat gebeurt volgens hen met een evenwichtig lesaanbod met naast rekenen, schrijven en lezen ook vakken als schilderen, boetseren, zingen en bewegen.

De initiatiefnemers moesten voor 15 oktober 2022 ten minste 261 ouderverklaringen hebben om zo aan te tonen dat er voldoende behoefte is. Dat lukte. Desondanks liet het college van B en W in Westland later die maand weten geen heil te zien in de nieuwe school. "Wij zijn van mening dat het onderwijsconcept van de initiatiefnemers veel overeenkomsten heeft met bestaande concepten die in het Westland worden aangeboden en dat het om die reden niet veel zal toevoegen aan het onderwijsaanbod binnen de gemeente", aldus het college toen.

Het laatste woord is echter aan het ministerie van Onderwijs. Afgelopen maart gaf de onderwijsinspectie na een gesprek met de initiatiefnemers een positief advies op het schoolplan. Dat advies is gestuurd naar de minister, die afgelopen donderdag heeft besloten het initiatief toe te wijzen.

Huisvesting

Dat betekent dat de school er daadwerkelijk mag komen. De Ondernemende School Westland verwacht op 1 augustus 2024 van start te kunnen gaan. Dat is overigens nog wel afhankelijk van huisvesting. De gemeente Westland is daar verantwoordelijk voor. Wethouder Anko Goudswaard liet maandagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad weten dat de gemeente de mogelijkheid heeft om een jaar langer de tijd te nemen, als blijkt dat er binnen genoemde termijn geen huisvesting beschikbaar is. Daarover moet de gemeente de initiatiefnemers vóór 1 april 2024 informeren.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland