Archief
WOS

Tijdens de Nationale Molendag zie je in de regio zeker niet alleen waterpompen

Molenaars vanuit het hele land stellen dit weekend hun molen open voor publiek. In Schipluiden opent 't Kleyn Vermoogen de deuren.

Uit een van de molens van molenaar Rob van Zijl uit Schipluiden hoor je het zoete gekraak van specerijen. Het komt uit de kleinste molen: 't Kleyn Vermoogen. Het leven van Van Zijl draait om de wieken. "Hier staan de Groeneveldse molen, daarnaast staat hier een rode windmolen, die had ik als eerste", begint Van Zijl zijn verhaal. "Het kleine groene molentje kreeg ik als tweede. Als derde molentje kreeg ik een zwart molentje. En last but not at least kreeg ik 't Kleyn Vermoogen. Dat is een specerijenmolentje."

't Kleyn Vermoogen is een replica uit 2004 die is gebouwd in Rotterdam en staat sinds tweeënhalf jaar bij Van Zijl. "In Rotterdam en in de Zaanstreek had je nog grote specerijenmolens. Daar werden op grote schaal specerijen vermaald. Mijn molentje is daarmee vergeleken kinderspel. Maar het werkt net zo makkelijk", legt Van Zijl uit. "Kaneel vermalen gaat prima", vervolgt hij. "Peper gaat ook goed. Ik vermaal drie soorten pepers. Maar tijdens het vermalen van peper krijg je wel prikkerige ogen. Als het fijn genoeg is, kan ik de specerijen gemakkelijk verzamelen en zeven."


Tijdens de Nationale Molendag zie je dus zeker niet alleen waterpompen. Morgen is de laatste dag om een kijkje te nemen in een molen.

Bekijk hieronder de video van molenaar Rob van Zijl