Archief
WOS

WOS

Eigenaresse Pele Surf Shack na brand: 'Stoppen is nu geen optie'

De brand die vrijdagavond uitbrak bij strandpaviljoen Pele Surf Shack in Hoek van Holland, zorgt voor veel verdriet. Desondanks is eigenaresse Charlotte Damen strijdbaar: "We moeten door."

De brand ontstond vrijdagavond rond 21.00 uur. Vanwege het slechte weer was Pele Surf Shack toen niet open. De brand werd opgemerkt door de collega's van een naburige strandtent. "Toen ik hier aankwam, zag ik alleen maar brandweer, politie en hijskranen. Dan zakt echt de grond onder je voeten weg", zegt Damen. "Het duurde nog best lang voor we naar binnen konden, want ze zijn wel twee uur aan het blussen geweest. Toen ze klaar waren, heeft een hele grote, lieve brandweerman mijn hand vastgepakt en gezegd: 'Kom we gaan even binnen kijken'. En dan breek je gewoon."

Aanvankelijk leek de schade mee te vallen. "Toen we binnenkwamen was dat gedeelte nog intact, dus we waren in eerste enthousiast dat het niet zo erg was. Maar toen kwamen we achterin en toen bleek de hele meterkast en alle leidingen gesmolten. Heel veel cruciale dingen zijn verwoest. En blijkbaar gaat de geur hier niet zo snel uit, dus we kunnen voorlopig geen mensen ontvangen."

Tekst gaat verder onder de video.

Eerste zonnige weekend

Hoewel het vrijdag nog slecht weer was, zou het zaterdag een stuk beter worden. "Het was het eerste zonnige weekend", weet Damen. "We hadden al het personeel gebeld en alle collega's stonden te springen. De koelkasten stonden vol. Zaterdag was het inderdaad mooi weer, maar toen waren wij er niet meer. Dat was wel gek."

De strandtent kende de afgelopen jaren meerdere tegenslagen: het coronavirus, twee keukenverbouwingen en een oplichtingszaak. Damen: "Het moest nu echt gebeuren, anders zouden we het misschien niet redden."

Crowdfunding

Al snel na de brand is een crowdfunding opgezet. De teller stond maandagmiddag al op ruim 44.000 euro. "Er komt zoveel liefde op ons af", zegt Damen over alle donaties.

"Ik had niet verwacht dat ik er zo bij zou zitten, maar we moeten ook gewoon door. Stoppen is nu geen optie. Ik zou ook in bed kunnen liggen met een dekentje over me heen en er de komende drie maanden niet uit komen. Maar ik zal er toch ooit iets aan moeten doen. En als we willen blijven bestaan, moet dat echt nu, voor de zomervakantie begint."