Archief
Archief Oranjecomité Naaldwijk

Geen grootse koningsdagviering in Naaldwijk

Koningsdag wordt dit jaar in Naaldwijk in een kleinere vorm gevierd. Het Oranjecomité is na 96 jaar gestopt met het organiseren van activiteiten. De winkeliersvereniging heeft de organisatie overgenomen.

"Dit was helemaal afgezet voor de kinderboerderij", herinnert Oranjecomité-voorzitter Jack Horst zich, terwijl hij over het Wilhelminaplein loopt. "Hier stonden grote springkussens, een 'dolle stier', ballenbakken. Onze eigen oranjecomitétent. Er reed een trein. Het was hartstikke druk, zeker als het goed weer was."

Horst was de afgelopen 26 jaar betrokken bij de organisatie. Dit jaar voor het eerst niet. Die beslissing komt voort uit de situatie die een aantal jaar is ontstaan rond de feestweek in Naaldwijk: de Westland Reünie. Horst: "De gemeente heeft toen besloten dat er per kern nog maar één contactpersoon is voor de vergunningaanvraag. Die ene persoon is nu de winkeliersvereniging. Als wij iets willen organiseren, moeten wij meedoen met de vergunning van de winkeliersvereniging."

De activiteiten die de Oranjevereniging altijd hield, werden betaald met de opbrengsten van de kermis. "Maar de BIZ (winkeliersvereniging, red.) heeft vorig jaar gemeend om de kermisgelden naar zich toe te halen. En daardoor zijn wij onze inkomsten kwijtgeraakt." Horst kan wel overigens nog wel een subsidieaanvraag doen, maar ziet dat niet zitten.

Kleedjesmarkt

Geen kinderboerdrij, springkussens of ballenbakken dus dit jaar op het Wilhelminaplein. Wel is er een kleedjesmarkt in het centrum en organiseren de verschillende horecagelegenheden allerlei activiteiten. Rein Wiendels, voorzitter van de winkeliersvereniging, wil aan de WOS geen verder commentaar geven, maar verwijst naar zijn uitspraken in het AD. Daaruit blijkt dat het te kort dag was om grootschalige activiteiten te organiseren, omdat pas laat bekend werd dat het Oranjecomité ermee zou stoppen.

Overzicht activiteiten

Koningsnacht met livemuziek - Rembrandt Pub (26 april)

Kleedjesmarkt - Centrum Naaldwijk (hele dag)
Kingsday Closetsale - Rumah Concept Store (9.00 - 12.00 uur)
Kingsday Confetti - Café de Slimmerick (vanaf 12.00 uur)
Hollandse spelletjesmiddag - Smoke Style BBQ
Livemuziek - Grand Café Enjoy (vanaf 15.00 uur)
Livemuziek - Rembrandt Pub (15.00 - 21.00 uur)

De winkeliersvereniging wil in 2024 wél groots uitpakken met Koningsdag. Hoe dat eruit gaat zien, wordt nog besproken.

100 jaar

Het Naaldwijkse Oranjecomité wordt overigens niet opgeheven. "Over vier jaar bestaan we 100 jaar. We gaan proberen om een groot feest te organiseren voor de gemeenschap. Ik beloof niks, maar we gaan er wel ons best voor doen."

Honsels Oranjeteam in nood

In Honselersdijk wordt Koningsdag net als voorgaande jaren gevierd in de Sosefhal. Maar dat zou wel eens voor het laatst kunnen zijn. "Een aantal commissieleden treden dit jaar en/of volgend jaar af, waardoor de commissie te klein wordt en de vrijwilligerstaak voor de resterende leden te groot", zo is te lezen in een noodoproep. "We zijn daarom op zoek naar een aantal personen (4-7) om de workload klein te houden en het plezier groot." Mensen die graag willen helpen, kunnen terecht op de website van de Oranjevereniging.