Archief

'Hoek van Holland wordt achterstandswijk van Rotterdam'

Hoek van Holland wordt steeds meer een achterstandswijk van Rotterdam en dat zorgt voor onder andere gezondheidsproblemen en criminaliteit. Dat vindt althans het Hoekse dorpsraadslid Ineke Vos.

Zij deed die uitspraken onlangs bij de behandeling van het nieuwe dorpsakkoord voor Hoek van Holland. Dat akkoord, met de titel 'Aantrekkelijk wonen in een levendig Hoek van Holland' is inmiddels verstuurd naar de Rotterdamse gemeenteraad.

Wie het dorpsakkoord kritisch leest, is verrast over de demografische cijfers die in het akkoord worden genoemd, aldus Vos. "Het lijkt er steeds meer op dat Hoek van Holland op basis van verschillende indicatoren de grootste achterstandswijk van Rotterdam begint te worden. Je ziet dat ook in de aanwezigheid van winkels voor mensen met een lager inkomen zoals Aldi, Lidl, Zeeman, Action en Scapino, en het ontbreken van toonaangevende winkelketens voor hogere inkomens."

Het veroorzaakt volgens het dorpsraadslid gezondheidsproblemen, criminaliteit en andere bij dit probleem behorende zaken. Een tijdens de laatste dorpsraadsvergadering aanwezige ambtenaar beaamde dat het een probleem is dat speelt bij vrijwel alle kleine kernen van Rotterdam en dat Hoek van Holland daar zelfs bovenuit steekt. Vos stond erop dat er in de aanbiedingsbrief van het dorpsakkoord naar de gemeenteraad nadrukkelijk aandacht voor dit probleem wordt gevraagd. "In de aanbiedingsbrief valt het meer op, dan doet de gemeenteraad hier misschien iets mee!"

Participatiebord

De dorpsvisie is gebaseerd op het participatietraject dat voorafgaand aan het dorpsakkoord doorlopen is. Het schetst het ideale toekomstbeeld van Hoekenezen voor de langere termijn. In totaal hebben meer dan 200 mensen het participatiebord op het Brinkplein ingevuld. Daarnaast zijn er meer dan 250 losse ideeën opgehaald om Hoek van Holland beter te maken.

In het jaaractieplan dat is afgeleid uit het dorpsraadakkoord staan 36 actiepunten. Voor 31 punten was er al budget. Voor de andere 5 actiepunten is budget aangevraagd uit de subsidieregeling aanpak Kleine Kernen. "Juist de uitvoering van de acties uit het jaaractieplan maakt de betrokkenheid en ambitie van de gemeente Rotterdam zichtbaar om Hoek van Holland als mooie vitale kern te behouden en te versterken", zegt voorzitter Jacco van Dam in de aanbiedingsbrief van het jaaractieplan.