Archief
WOS

WOS

Ruim 90 jaar oude veilingklok uit Maasland deels gered

De voormalige discotheek Vlietzicht in Maasland wordt gesloopt. De oude veilingklok die daar nog hing, is deels gered en gaat gerestaureerd worden. Wel heeft de klok tijdens de sloop forse schade opgelopen.

Toen Hans van Buuren van de Historische Vereniging Maasland hoorde dat het gebouw de Oude Veiling in Maasland tegen de vlakte zou gaan, kwam hij direct in actie. Veel mensen kennen de veilingklok als een soort discomeubel dat licht gaf in het toenmalige Vlietzicht. Maar het is feitelijk een oude veilingklok. "Hij komt waarschijnlijk uit 1932", zegt Van Buuren.

"De klok is eigenlijk het symbool van het economisch hart van Maasland en omstreken", gaat Van Buuren verder. Al in begin 1900 werd het veilinggebouw in gebruik genomen. In 1967 ging de veiling dicht, en werd deze omgebouwd tot discotheek. De klok bleef er hangen en werd gebruikt als een soort discoverlichting. Later, toen het gebouw werd gebruikt als trouwlocatie en restaurant, hing de klok er ook nog steeds.

Veilingklok op zondag 16 april 2023 nog intact. Ingezonden foto

Restauratie

Hans van Buuren neemt de klok nu over. Hij wil de historische constructie gaan restaureren. Door de sloop van de oude veiling zijn er scheuren in gekomen. "Het wordt nog wel een hele klus om de klok te restaureren. Maar we zien het wel." Hans hoopt dat de gerestaureerde klok straks een plek krijgt in het nieuwe gebouw dat er komt.