Archief
Google Streetview

Google Streetview

Geen gymzaal in nieuwe Hoornbloem, gemeente zoekt nieuwe locatie voor sportclubs

Er komt geen gymzaal in de vernieuwde Hoornbloem in Den Hoorn. Schoolkinderen en verenigingen die daar nu sporten, krijgen elders onderdak. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan.

Zalencentrum De Hoornbloem is sterk verouderd. Midden-Delfland heeft plannen om er een woonzorgvoorziening voor ouderen van te maken. Aanvankelijk was het de bedoeling om de gymzaal ook terug te laten keren, maar daar komt het gemeentebestuur nu op terug. Zonder gymzaal kunnen er meer seniorenwoningen worden gebouwd, kunnen ook de huisartsen hier worden gehuisvest en is er ruimte voor een sociaal-culturele voorziening.

Mariaschool of Dios

De huidige gymzaal in De Hoornbloem wordt nu gebruikt door de leerlingen van de Mariaschool en een aantal verenigingen. Burgemeester en wethouders hadden de gemeenteraad voorgesteld om die onder te brengen in een nieuw te bouwen gymzaal naast de Mariaschool aan het Oranje Nassauplein. Maar daar is niet iedereen blij mee.

Handbalvereniging Dios was totaal verrast door het voorstel. De club is al vier jaar bezig met plannen om de huidige ballonhal te vervangen door een nieuwe sporthal. Erwin de Graaf, voorzitter van de halcommissie van Dios, liet dinsdagavond aan de gemeenteraad weten dat de plaatselijke badmintonclub en ook een dansvereniging al hebben toegezegd gebruik te willen maken van de nieuwe hal. Ook is in de plannen rekening gehouden met schoolgym van de Mariaschool.

Loopafstand

Volgens wethouder Wendy Renzen is gymmen bij Dios echter geen optie. De loopafstand van 950 meter tussen school en sporthal voldoet weliswaar aan de normen van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding, maar betekent wel een verdubbeling van de afstand die de leerlingen nu lopen. Bovendien kenmerkt de route zich door veel bochten, waarbij er niet overal een stoep is. Daardoor neemt de verkeersveiligheid af. Er zouden in dat geval ook ouders moeten worden ingeschakeld om de leerlingen te begeleiden. Bovendien blijft er met deze loopafstand minder tijd over om daadwerkelijk te kunnen gymmen.

Toch is de gemeenteraad er niet volledig van overtuigd dat de nieuwe gymzaal naast de Mariaschool moet komen. CDA-raadslid Desiree Langeveld maakt zich zorgen om het feit dat voor die gymzaal twee lokalen worden opgeofferd. De Mariaschool zegt de lokalen niet nodig te hebben, maar volgens Langeveld kampt een naastgelegen school met ruimtegebrek. Langeveld diende samen met de fracties van VVD, D66 en ChristenUnie een amendement in om het voorstel te veranderen. De gemeente moet nu onderzoek doen naar een alternatieve gymlocatie voor de scholieren van de Mariaschool, bij voorkeur in de nabijheid van de Mariaschool.

Waar de sportverenigingen die nu gebruik maken van De Hoornbloem straks kunnen trainen, wordt ook verder onderzocht. De komst van de nieuwe sporthal op het terrein van de handbalclub wordt daarin ook meegenomen. "De ontwikkeling bij Dios is absoluut een kans voor sport in de breedte en verenigingen", zei wethouder Renzen.