Archief
Jacob Bouw

Jacob Bouw

Katten 'geholpen' om weidevogels te beschermen

De eigenaren van meer dan twintig katten in de omgeving van de Duifpolder in Maasland hebben hun huisdier onlangs laten castreren. Het moet zorgen voor een verminderd jachtinstinct en een 'veiliger' leefgebied voor de grutto's.

De katten lopen vaak op boerderijen om muizen en ander ongedierte te bestrijden. Maar de katten zijn ook te vinden in de weilanden, waar in het voorjaar weidevogels als de grutto broeden. Het vermoeden is dat de jonge vogels ten prooi vallen aan de katten.

Natuurvereniging Vockestaert heeft in samenwerking met dierenartspraktijk De Delta in Maasland en Stichting Zwerfkatten Rijnmond het initiatief genomen voor een proef in de Maaslandse Duifpolder. Katten-eigenaren konden hun katten tegen een gereduceerd tarief laten steriliseren/castreren. Daarmee vermindert het jachtinstinct en tevens kunnen de katten zich niet meer voortplanten. Daarmee neemt, op termijn, het aantal katten in de polder af.

Een woordvoerster van Vockestaert laat aan de WOS weten dat er 22 katten zijn gecastreerd. Of de proef wordt uitgebreid naar andere polders in het Midden-Delflandgebied, is nog niet bekend.