Archief
ALS Westland

ALS Westland

ALS Westland haalt 851.000 euro op

De vierde editie van A Local Swim Westland heeft 851.000 euro opgeleverd. Het eindbedrag is door nagekomen donaties ruim 10.000 euro meer dan na afloop van het zwemevenement, augustus vorig jaar, bekend werd gemaakt.

Dit was donderdagavond de boodschap op een speciale bijeenkomst bij Priva in De Lier, waar 120 aanwezigen te horen kregen waaraan al dat geld is besteed. Dat de opbrengst een kleine twee ton meer is dat de editie uit 2018, komt waarschijnlijk door het feit dat de vierde editie een langere looptijd heeft gehad. In 2020 moest die namelijk door corona worden afgeblazen,terwijl mensen zich al als deelnemer hadden aangemeld en met de inzameling waren begonnen. Ook in 2021 kon de 'local swim' niet doorgaan.

Projecten die onderzoek doen naar de oorzaak en mogelijke oplossing van de zenuw-spierziekte ALS hebben 75 procent van het uit te keren bedrag gekregen. De aanwezigen kregen van professor Jan Veldink en research medewerkster Sophie Plasmans, beiden werkzaam in het UMC Utrecht, te horen wat de stand van zaken in het onderzoek is en hoe belangrijk internationale samenwerking in de strijd tegen ALS is. 25 procent is besteed aan activiteiten rond de kwaliteit van zorg en leven van patiënten nu zoals van Stichting Ambulancewens, Stichting Vaarwens, Hospice Beukenrode, het ALS Behandelteam in Revalidatiecentrum Basalten de Stichting ALS op de Weg. Die kregen ook een cheques overhandigd, al was dat soms meer symbolisch. Zo heeft Beukenrode het toekende bedrag al in 2021 gekregen.

In dat jaar is al zo'n 130.000 euro uitgekeerd. Niet zo vreemd, laat voorzitter Linda Slaghuis van ALS Westland weten. "Nog voordat we de vierde editie in 2020 moesten afblazen, waren mensen al bezig geweest met het inzamelen van geld. We hebben toen alle acties stilgelegd, zoals we dat een jaar later weer moesten doen. Maar het had natuurlijk geen zin om dat al ingezamelde geld op de bank te laten staan. Daarvoor was het te noodzakelijk voor het onderzoek."

De Malle Pietjes werden donderdag speciaal in het zonnetje gezet. ALS Westland ontving ook na de swim grote bedragen van de groep mannen die oud-ijzer inzamelen voor ALS en inmiddels grote bekendheid genieten. Als dank voor hun inzet ontvingen zij een cartoon gemaakt door een ALS patiënt uit Den Haag, kunstenaar Derek Welbergen.

De vijfde editie van A Local Swim Westland zal gezwommen worden op 10 augustus 2024.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland