Archief
Archief WOS

Archief WOS

Toch weer terras op Kerkplein in Monster

Er komt binnenkort toch weer een (alcoholvrij) terras op het Kerkplein in Monster. Broodjeszaak Hop krijgt alsnog een ontheffing van de gemeente Westland.

Een dolblije Elly van Wijk van de broodjeszaak in de Zeestraat, laat aan de WOS desgevraagd weten, dat zij op 1 mei weer wil starten met het terras. Zij mocht in de coronaperiode wel een terras hebben op het Kerkplein, maar kreeg onlangs een domper te verwerken toen de gemeente een nieuw verzoek afwees.

Volgens de gemeente is voor de exploitatie van een eilandterras een Alcoholwetvergunning nodig. Hop heeft zo'n vergunning niet en kan deze (met haar huidige oppervlakte) ook niet krijgen. De vloeroppervlakte van de zaak zou namelijk ten minste 35 vierkante meter moeten zijn.
Daarnaast is in de Alcoholwet bepaald dat een vergunning alleen kan worden verleend als het terras in de onmiddellijke nabijheid van de horecalokaliteit ligt.

Dat in de voorgaande jaren wél een terras was toegestaan, had te maken met de uitzonderlijke situatie in coronatijd. "Dit was een tijdelijke tegemoetkoming voor horecaondernemers en dat is ook duidelijk op die manier gecommuniceerd", verklaart wethouder Pieter Varekamp in reactie op vragen van Westland Verstandig.

Elly van Wijk reageerde in De WOS van 4 tot 6:

Toegevoegde waarde

Het college van B en W is evenwel ook van mening dat een terras op het Kerkplein van grote toegevoegde waarde is voor de aantrekkelijkheid van de dorpskern Monster. Mede om deze reden heeft het college inmiddels besloten dat Hop wel een ontheffing kan aanvragen en zal krijgen voor een terras op het Kerkplein.

Direct na de bekendmaking van de afwijzing door de gemeente was vorige week een petitie gestart ten bate van Hop. Er hadden inmiddels meer dan 2.600 mensen getekend. Op de Facebookpagina van Hop werd eind dinsdagmiddag het goede nieuws bekendgemaakt. Dat leverde inmiddels al honderden positieve reacties op en ruim 1.100 zogeheten likes.