Archief
Signbiblio

Signbiblio

Acht uur lang waterpoloën voor het goede doel

Komende zaterdag staat zwembad Maesemunde in 's-Gravenzande volledig in het teken van waterpolo. Van 12.00 tot 20.00 uur wordt een acht uur durende waterpolomarathon gehouden om geld in te zamelen voor het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

Het initiatief komt van de geboren Wateringer Frank Sijbolts, die nu met zijn gezin in Delft woont. "Mijn dochter is zelf ook onder behandeling in het Prinses Maxima Centrum", vertelt hij. "Dit is haar derde kuur, ze is nu 7 jaar oud."

Fenna is 2,5 jaar oud als na diverse onderzoeken blijkt dat ze een hersentumor heeft. "Die zit op een hele ongelukkige plek", legt Sijbolts uit. "Tegen haar groeihormonen aan, waardoor ze razendsnel groeit. En de tumor gaat ook niet weg, omdat deze op een risicovolle plek zit. Er is geen arts die het aandurft om 'm weg te halen."

'Jaar geleden was het toch weer mis'

Doodgaan aan de tumor is in principe uitgesloten, wel kan Fenna er slechtziend of zelfs blind door worden, áls de tumor groter zou worden. "Omdat deze ook dicht bij het centrum zit dat het zicht regelt", aldus Sijbolts. "Om te voorkomen dat de tumor groter wordt, krijgt Fenna chemotherapie." Voor het gezin is het inmiddels de derde keer dat zij in dit zware traject zitten.

"Een jaar geleden leek het er goed uit te zien, de tumor was niet verder gegroeid. Maar eind van het jaar was het toch weer mis, daarom zijn we nu met een nieuw traject begonnen - waarbij Fenna een jaar lang chemotherapie krijgt." Naast het feit dat het gezin wekelijks naar het ziekenhuis moet, wordt ook continu gemonitord hoe Fenna zich voelt. Zijn vrouw Marit vult aan: "Haar energielevel is veel lager dan dat van een normaal kind van haar leeftijd. In het begin werd ze ook ziek van de chemo, en verloor ze al haar haartjes", wijzend naar een foto in de woonkamer. "Het stond haar wel hartstikke stoer."

Beluister het gesprek met Frank Sijbolts bij WOS Sport:

Waterpolo

"Afgelopen zomer had ik de gedachte om het initiatief te nemen om geld in te zamelen. Aangezien ik bij de waterpolovereniging ZV Westland in 's-Gravenzande speel, leek me dat een mooi initiatief om iets te regelen met de vereniging. Zo is dat gestart", vertelt Sijbolts over de sponsoractie. "Wij hebben drie heren- en één damesteam. De hele selectie is aanwezig om deze dag een succes te maken."

Maar niet alleen de waterpoloërs van ZV Westland zijn aanwezig. Het nationale team komt langs voor een benefietwedstrijd. Sijbolts: "De hele dag staat in het teken van waterpolo: clinics, er komen een fysiotherapeut en een voedingsdeskundige. Het laatste uur is gereserveerd voor de benefietwedstrijd."

Geld ophalen

Er zijn diverse mogelijkheden om het goede doel te steunen. De organisatie heeft bedrijven die sponsoren in ruil voor promotie. Via de website Rulethepool.nl kunnen mensen een bedrag doneren. Daarnaast gaat de opbrengst van de kaartverkoop voor de benefietwedstrijd naar het Prinses Maxima Centrum.

Fenna aanwezig

Sijbolts dochter Fenna is aanwezig bij de benefietwedstrijd. "Ze zal een rol krijgen om de wedstrijd te openen; ze zal een stukje meezwemmen met de waterpoloheren. Dat is voor haar heel bijzonder. Ze heeft er heel veel zin in."

Fenna is 7 maar heeft bijna de lengte van een kind van 10. Frank Sijbolts