Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Aardwarmte Polanen begonnen met boren

Het boren naar aardwarmte in Monster is dinsdag officieel van start gegaan. Daarmee is Aardwarmteproject Polanen weer een stap verder in het proces.

De enorme boortoren die nu aan de Madeweg in Monster staat, stond eerst bij het aardwarmteproject in Maasdijk. Nadat de boorkop officieel was ingewijd door projectmanager Tarek Hopman en wethouder Pieter Varekamp, kon het boren officieel beginnen.

De bedoeling is dat veertig kwekers - verenigd in de warmtecoöperatie Polanen - worden aangesloten op het warmtenet in Monster. Via een online handelsplatform kunnen de aangesloten glastuinbouwondernemers de warmte van deze aardwarmtebron onderling te verhandelen. Zo wordt het mogelijk tijdelijk meer of minder warmte af te nemen, zoals tijdens een teeltwissel. Warmteaanbod en warmtevraag kunnen op deze manier 24/7 op elkaar worden afgestemd.

Bij geothermie wordt warm water uit diepere grondlagen opgepompt en via een warmtewisselaar overgedragen aan een warmtenet. Hoe dieper er geboord wordt, hoe warmer het water. Per kilometer wordt water 30 graden warmer. Het afgekoelde water wordt weer terug in de bodem gepompt. Het is de bedoeling dat in Monster het water vanaf 2,3 kilometer diepte wordt opgepompt.