Archief
Archief WOS

Archief WOS

Weer discussie in Westlandse politiek over huishoudelijke hulp

De verstrekking van huishoudelijke hulp op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is opnieuw een intens discussiepunt binnen de Westlandse politiek.

Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Meerdere burgers maakten gebruik van het inspreekrecht om hun negatieve ervaringen met recente wijzigingen naar voren te brengen.
Het gaat daarbij om de huishoudelijke hulp aan mensen op leeftijd. In de vorige raadsperiode is in de gemeenteraad besloten om niet langer uit te gaan van een bepaald aantal uren thuishulp per individueel geval, maar van het criterium "een schoon en leefbaar huis". Voor met name particulieren - maar ook voor veel politici - blijft het criterium 'schoon en leefbaar huis' een te abstract gegeven.

Nieuwe contracten

Dat nieuwe criterium leidde ook tot nieuwe contracten van Westland (samen met vier andere gemeenten) met meerdere thuiszorgorganisaties. Voor thuiszorgorganisaties betekent dit uiteindelijk toch dat zij hun medewerkers voor bepaalde tijd inzetten bij individuele huishoudens. Zo ook bij aanbieder TZorg, die daarover communiceerde met ontvangers van thuiszorg. Dat leidde onlangs tot heel wat misverstanden.

Doordat thuiszorgorganisaties werken met eigen zogeheten 'treden-stelsels', kan een contractverandering met de gemeente leiden tot wijzigen van een trede, zonder dat dit effect heeft op de resultaatverplichting 'schoon en leefbaar huis'. Omdat er aan tredes uren gekoppeld zijn, denkt een burger vaak automatisch dat een half uur minder huishoudelijke hulp betekent dat er van een 'lager resultaat' sprake is.

Zeker 14 klachten

TZorg heeft in Westland 1.210 klanten. Als gevolg van het onlangs vernieuwde contract, gebaseerd op een gemeenteraadsbesluit van 25 januari vorig jaar, was er volgens wethouder Barend Rombout in 101 gevallen sprake van een trede-verandering. De communicatie daarover met de hulpontvangers leidde tot zeker 14 concrete klachten.

GBW-raadslid Mireille van der Stelt kondigde voor de komende raadsvergadering een motie aan om de boel terug te draaien naar uren in plaats van handhaving van het resultaatcriterium. Bovendien informeerde zij naar het beloofde kwartiertje voor de thuiszorgmedewerker om daarin een kopje koffie met de cliënt te drinken en bijvoorbeeld batterijtjes te vervangen of een snelle boodschap te halen.
Daar is een jaarlijks bedrag van zeven ton mee gemoeid. "Maar", zo reageerde Rombout, "dat bedrag is pas opgenomen in de begroting voor 2024".

Meerdere andere raadsfracties overwegen eveneens om met een motie te komen of wellicht aan te sluiten bij het te ontvangen concept van Van der Stelt.

Voor wethouder Rombout (Westland Verstandig) is het een, zacht gezegd, ongemakkelijke situatie. Tot de huidige regeling is vorig jaar kort vóór de gemeenteraadsverkiezingen besloten, toen er dus nog een andere coalitie was in de gemeente Westland. Het ging om een gezamenlijke inkoopvisie van de gemeenten Delft, Rijswijk, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland voor de inkoop van Wmo-ondersteuning. Westland kan dus niet in haar eentje die inkoopafspraak wijzigen.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland