Archief
Troostwijk Auctions

Troostwijk Auctions

Geen doorstart voor Future Crops

De vooruitstrevende indoorkwekerij Future Crops (vertical farm) in Poeldijk maakt geen doorstart; alle apparatuur wordt geveild.

Het Nederlands-Israëlische bedrijf is op 24 januari dit jaar failliet verklaard. Het produceerde sinds 2018 op commerciële basis meerdere kruidensoorten, waaronder basilicum, koriander, peterselie en dille. Daarnaast werd de 2.500 vierkante meter grote productielocatie op bedrijventerrein ABC Westland gebruikt voor de teelt van babysla. De jaarlijkse productie bedroeg ongeveer 85 ton, waarvan een deel door supermarktketen Albert Heijn werd afgenomen. Future Crops bezat ook een eigen testlaboratorium en telde gemiddeld 21 werknemers.

Energiekosten

In oktober vorig jaar liet Future Crops weten dat de sterk gestegen energiekosten het voor vertical farms in de Europese Unie en de Verenigde Staten moeilijk maken de concurrentie aan te gaan met reguliere teeltbedrijven. De toenmalige business unit director van het bedrijf liet tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres op de Floriade in Almere al doorschemeren dat Future Crops het financieel zwaar had. "We opereren in een kapitaalintensieve industrie. Mede daardoor hebben we onze investering nog lang niet terugverdiend." Het is nog niet bekend of de hoge energiekosten of de hoogte van de investering ten grondslag liggen aan het faillissement van Future Crops.

Veiling

Als gevolg van het faillissement worden alle machines van het bedrijf online aangeboden in een veiling van Troostwijk Auctions. Onder de hamer verschijnen 217 kavels. Vanaf woensdagmiddag 16.00 uur kan er op de kavels geboden worden. Deze online veiling sluit op woensdag 26 april om 10.00 uur.