Archief
Privéfoto

Studeren op latere leeftijd: Sandra ontdekte een nieuwe passie

Sandra Kroon (46) volgt een mbo-opleiding voor ouderenzorg: "De keuzes liggen voor het oprapen."

Sandra Kroon uit Naaldwijk rolde vanuit de kinderopvang de ouderenzorg in. Om die stap te kunnen maken is ze op haar 44ste begonnen met een opleiding waarin ze werkend kan leren.

"Ik heb het heel erg gemist om met een team te kunnen werken. Nu kan dat eindelijk weer." Sandra werkte vanaf haar 25ste in een kinderdagverblijf. Toen ze kinderen kreeg lukte het niet meer om het gezinsleven te combineren met een baan. "Tijdens de pandemie waren mijn kinderen inmiddels zelfstandig genoeg dat ik kon gaan nadenken over het oppakken van een baan."

Kous aandoen

Sandra's pedagogische diploma bleek in de tussentijd verouderd te zijn en ze ging aan de slag als huishoudelijk medewerker bij ouderen thuis. "Langzaamaan gingen mijn werkzaamheden steeds meer te lijken op ouderenzorg. Het begon met kleine dingen – 'Wil je even mijn kous aandoen?' Uiteindelijk vroeg een meneer zelfs of ik een paar uur voor zijn vrouw kon zorgen, zodat hij even naar de tennis kon. Dat vond ik heel leuk om te doen. Die hulpvraag gaf echt de doorslag."

De ouderenzorg lag Sandra zo goed, dat ze besloot om een bbl-opleiding te gaan volgen. "Ik heb daar helemaal niet over getwijfeld. Als je iets doet wat je echt leuk vindt, dan gaat het makkelijk." Inmiddels gaat Sandra één dag per week naar school en de andere dagen van de week werkt ze in een verzorgingstehuis van Pieter van Foreest.

Het maakt niet uit of je nou grote of kleine billen afveegt.

Sandra Kroon

Privéfoto

De laatste loodjes

Sandra kwam dankzij haar opleiding in nieuwe wereld terecht. "Ik zeg altijd: 'Het maakt niet uit of je nou grote of kleine billen afveegt', maar eigenlijk zijn de kinderopvang en ouderenzorg compleet anders. Kinderen weten niet beter dan dat er voor ze gezorgd wordt. Ouderen zijn heel erg dankbaar. Laatst was één van de bewoners van het verzorgingstehuis overleden en die had een donatie achtergelaten met de wens dat mijn collega’s en ik daarvan uit eten konden gaan."

In juni gaat Sandra haar opleiding afronden en daarna kan ze haar aandacht volledig richten op haar werk in het verzorgingstehuis. Sandra’s houding tegenover studeren is na al die jaren flink veranderd. "Vroeger had ik geen zin in school. Dat was gewoon opstandigheid. Nu zou ik het iedereen aanbevelen om te gaan studeren, ook op latere leeftijd. We moeten ten slotte nog een stukkie, doe dan in elk geval wat je leuk vindt. Vandaag de dag liggen de keuzes voor het oprapen."

De WOS maakt een vijfdelige serie van artikelen over studeren op latere leeftijd. In Nederland ontvangen jaarlijks tussen de 4.000 en 5.000 studenten van boven de 40 hun diploma. De afgelopen weken las je iedere zaterdag het verhaal van een oudere student uit onze regio. Dit was het laatste deel van deze serie.