Archief
WOS

Vanaf nu met metro naar Hoekse strand

De metro op de Hoekse Lijn rijdt vanaf deze vrijdag helemaal door tot het strand. Rond 09.20 uur werd het laatste deel van het traject feestelijk geopend.

Daarmee is de metrolijn eindelijk 'af'. Het hele proces heeft jaren geduurd. In maart 2017 reed de laatste trein over het traject tussen Schiedam en Hoek van Holland. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de ombouw naar metrolijn vijf maanden zou duren, maar dat bleek meer dan twee jaar in beslag te nemen.

Eind september 2019 reden eindelijk de eerste metro's op het traject tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Haven. In de tussentijd werd gewerkt aan de verlenging van het spoor naar het strand. Ook dit werk liep de nodige vertraging op. De oorspronkelijk gecommuniceerde opening in de zomer van 2021 bleek niet haalbaar en ook een jaar later moest er nog van alles gebeuren.

De afgelopen maand kon er eindelijk worden proefgereden en al snel bleek dat alles goed was. Wethouder Vincent Karremans durfde zelfs al vóór het einde van de proefperiode een datum van ingebruikname te communiceren: 31 maart 2023. Die datum is dus gehaald.

Aanwinst

"Dit is een absolute aanwinst voor Rotterdammers, Hoekenezen en alle andere bewoners en ondernemers langs de Hoekse lijn", aldus een trotse Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (o.a. Mobiliteit). "Dat je zo met de metro van hartje Rotterdam met je slippers het strand van Hoek van Holland op loopt, is uniek en historisch. Dit project heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Niet alleen van de RET, de MRDH en de gemeente, maar vooral van bewoners en ondernemers, en van alle mensen op de werkvloer die dit mogelijk hebben gemaakt. Vandaag wordt al hun harde werk en ieders geduld beloond."

De metro gaat dagelijks drie keer per uur naar het strand rijden, in de zomer rijdt de metro op vakantiedagen en in weekend vier keer per uur. Op stranddagen kunnen er extra metroritten in worden gezet. Die extra strandritten bevinden zich nu nog in de testfase. Voordat de eerste zomerse dagen starten, verwacht de RET ook voor die extra ritten een vergunning te hebben.